Nattöppet på fritidsgården

9:27 min

Över 300 personer besökte Funkabo Fritidsgård i Kalmar när fritidsgården höll öppet hela natten och det var ungdomarna själva som stod för arrangemanget.

– Det har gått bra, mycket planering, om man samarbetar lyckas man, säger Emelie Petersson, en av de som arbetat för att eventet skulle bli lyckat.

När P4 Kalmar besöker Funkabo Fritidsgård, strax innan 7 på fredagsmorgonen står 20 par skor i entrén. I ett av rummen ligger några ungdomar och sover, medan de som är ansvariga för arrangemanget ännu är vakna, och förbereder sig för att duka upp frukost. Det är nämligen ungdomarna själva som är arrangörer den här gången. Inte fritidsledarna.

– Jag tycker det är bra att ledarna engagerar oss ungdomar, så vi får baka och stå i caféet; så vi får lära oss, säger Tove Köhler.

Över 300 personer besökte fritidsgården under kvällen och natten. Mängder med aktiviteter hade förberetts, bland annat en spökrunda. Alla över 12 år var välkomna och den äldsta som dök upp lär ha varit i sjuttioårsåldern. 

De unga arrangörerna är taggade inför nästa utmaning.

– Snart ska vi ha "Livet är en fest", det kommer bli mycket större. Det kommer 600 personer från hela Sverige, säger Mustafa Al Dablawi.

– Vi försöker att jobba med entreprenörsskap, och puscha ungdomarna att brinna för sina ideer, dom vill ju träffa sina kompisar och det är ju tråkigt att bara hänga, så då gör de evenemangen själva och står vi bakom kan vi lära dom att inte trampa ner i de värsta groparna, säger fritidsledaren Mats Gröhn.