Kalmar Tingsrätt. Arkivfoto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Ovanligt fall: Man dömd för 20 år gammalt sexbrott

Tros handla om två, tre fall per år
1:56 min

I går fälldes en man för ett 20 år gammalt brott. Det handlade om ett sexbrott mot barn som begicks mellan 1993 och 1995. Att någon fälls för ett så här gammalt brott är ovanligt.

Tack vare en ändrad lagstiftning är det numera möjligt, det berättar Conny Jörneklint som är lagman vid Kalmar tingsrätt:

– Min bild grundad på min egen erfarenhet från domstolen är att det inte är särskilt vanligt. Det förekommer, men det är inte särskilt vanligt. Det handlar om två, tre fall per år, säger han.

Det är inte vanligt att så här gamla brott leder till fällande domar, men hur ovanligt det är vet man inte riktigt. men det saknas både statistik och studier i ämnet, enligt Brottsförebyggande rådet.

Preskriptionstiden, alltså den tid man har på sig att pröva ett visst brott, är tio år i det här fallet. Men sedan 2010 är lagen ändrad när det gäller sexbrott mot barn. Numera börjar preskriptionstiden inte att ticka förrän brottsoffret fyllt 18 år. Det var tack vare det som den här mannen kunde fällas för brottet. Lagen är tänkt att skydda de barn som utsätts för sexuella övergrepp.

– Barn i sitt föräldrahem, i sin uppväxtmiljö, är väldigt utsatta och därför har lagstiftaren bestämt att när barnet blir vuxet och själv kan ta ställning i sådana här saker ska preskriptionstiden börja löpa, säger Conny Jörneklint.

I det här fallet kunde mannen fällas eftersom hans egen berättelse stämde överens med den nu vuxna tjejens berättelse om händelsen. Men ofta innebär det en hel del svårigheter när brottet begicks för så pass länge sedan.

– Ju äldre fall vi har att pröva ju svårare blir det. Men det innebär ingen bevislättnad för åklagaren, även om bevisläget är svårt så är det samma beviskrav som gäller, säger Conny Jörneklint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".