Markus Ekelund, konditor och ägare av Thimons konditori i Nässjö i Småland. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Konditorn som vägrar halloween

Markus Ekelund: Döskallar och spöken hör väl inte hösten till?
1:28 min

På lördagen är det den 31 oktober, det datum som Svensk handel numera vill att vi ska fira halloween på. Men alla tycker inte att det är en bra idé. Konditorn Markus Ekelund är ett exempel.

Thimons konditori i Nässjö i Småland har den här veckan prytt sitt skyltfönster med texten "Vi vågar vägra halloween – vågar du?".

– Vi tyckte inte att det var så inspirerande med halloween helt enkelt. Det har dessutom gått tillbaka en del på senare år, så vi hoppar över det. Döskallar och spöken hör väl inte hösten till? Så känner vi.

Markus Ekelund med personal går emot kommersen och ignorerar halloweenfirandet helt.

På konditoriets Facebooksida har över 600 personer gillat statusen där de talar om att de vägrar halloween och bland kunderna är de flesta positiva.

– Det är ju ett amerikanskt fenomen och jag känner att det är inte riktigt rätt att det sammanfaller med alla helgons dag, säger en kvinna.

– Det är väl bra. Vi vill inte ha spöken och sådant där ont, vi vill ha gott, goda andar! skrattar en annan.

Men det finns också en och annan som inte håller med.

– Det är kul med halloween och det är en onödig skylt. Barn ska kunna fira halloween och skämta, säger en man som står utanför konditoriet och röker.

Men Markus Ekelund är säker på sin sak:

– Det är tråkigt om man mister en kund, men man kan inte behaga alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".