Kalmar kommun. Arkivfoto: Simon Leijnse/Sveriges Radio

Begärde ut mängder av handlingar - nu kan grundlagen ändras

Kalmarfallet, där en kvinna begärde ut mängder av offentliga handlingar från kommunen, kan komma att ändra grundlagen. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) vill införa en lex Kalmar som inskränker offentlighetsprincipen.

Den stora mängden offentliga handlingar som kvinnan begärde ut, ansågs tillslut bli ett arbetsmiljöproblem så kommunen sade stopp och nekade till att lämna ut dem.

Justitieombudesmannen, JO, granskade fallet och kontaterade att det hade kommunen inte rätt till att göra och gav dem bakläxa.

Och just det tycker den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, som är uppvuxen i kalmar, är fel - även om det är så lagen fungerar. Hon reagerar nu, efter att ha följt fallet i media, genom att lämna in en motion till riksdagen som heter "Missbruk av offentlighetsprincipen".

– Vi är alla varma vänner av offentlighetsprincipen men det här missbruksbeteendet gör att en så viktig princip kan hamna i vanrykte, säger hon till 24Kalmar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".