Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Försenad elledning drabbar Ljunghälls

"Hänger man inte med och kan öka kapaciteten – då blir man av med jobben"
1:25 min

En allt mer försenad kraftledning mellan Vimmerby och Kisa ställer till det för Ljunghälls i Södra Vi. Eon vill bygga en luftledning, men markägarna är varken nöjda med den teknik eller den ersättning som de erbjuds.

Det kan dröja flera år innan elledningen som Eon presenterade 2009 kan byggas.

– Skulle det visa sig att det inte går, nej då kan vi inte växa hur mycket som helst i Södra Vi, säger Hans Linnér som är vd på Ljunghälls.

För bara några dagar sedan berättade P4 Kalmar om satsningar på Ljunghälls som jobbar mot fordonsindustrin. Bolaget vill fortsätta att växa.

Den elledning som finns som är på 45 kilovolt räcker inte hur långt som helst, så Eon vill dra en ny som blir större. Det handlar både om större effekt och säkrare leverans för dem som bor i området.

Då hamnar intressena mot varandra.

För Eon skulle kostanden öka med över 200 miljoner kronor om man tvingas gräva ner ledningen. 

För lantbrukarna innebär en luftledning att man blir av med mark och de tycker att ersättningen de får inte är tillräcklig.

Innan det är avgjort hamnar alla i kläm: Ljunghälls som inte vet hur mycket de kan växa. Lantbrukarna som inte vet om de får behålla marken och därför inte kan göra vad de vill och elbolaget som inte kan bygga ut som de vill eller så mycket som behövs.

– Vi lever ju i en annan värld, i automotivvärlden med våra kunder, säger Hans Linnér.

– Där går det fort. Hänger man inte med där och kan öka kapaciteten – då blir man av med jobben. Så den här världen med länsstyrelsen och myndigheter, den är ganska främmande för oss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".