Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio

Han kämpar mot Isis på Facebook

"Jag har blivit uthängd som otrogen"
4:05 min

Just nu pågår striderna mot den islamistiska terrorgruppen Isis i Mellanöstern. Men långt därifrån, här i Kalmar län, finns unga muslimer som är engagerade mot Isis.

P4 Kalmar har träffat en troende muslim som är stark motståndare till Isis. I sociala medier jobbar han aktivt för att terrorgruppen inte ska dra med sig nya anhängare, eller värva nya soldater från Sverige.

Genom sitt engagemang har han blivit uthängd på sidor som stödjer Isis, med hotfulla formuleringar.

– Jag har blivit uthängd som otrogen muslim. Vissa använder det som ett exempel på varför Isis väljer att halshugga eller döda vissa muslimer. Jag blev kallad otrogen muslim och de skrev att jag kämpar mot Gud och Guds lagar. 

Hur känns det att se att det står så?

– Jag känner mig inte hotad. Det ger mig mer engagemang i dessa frågorna. Då vet jag att jag är ett hot mot dem och att jag verkligen påverkar och hindrar dem från att sprida sina onda åsikter och tankar.

Eftersom han tidigare hängts ut på nätet väljer P4 Kalmar att hålla honom anonym. 

Han ser som sin uppgift, som troende muslim, att försöka påverka andra så att de inte faller för Isis budskap. Han poängterar att islam inte ska användas för sina egna syften:

– Jag tycker att det är en plikt för mig, och för alla som kan göra skillnad, att diskutera med dem och försöka ändra på deras åsikter.

Hur bär du dig åt?

– Eftersom det är en åsiktsfråga så om man vill uttrycka sig är den smidigaste metoden de sociala medierna.

Hittar du sympatisörer till Isis i Sverige?

– Ja. Man behöver inte jaga dem, utan man känner igen dem via vissa symboler och vissa uttryck på deras profiler. Det känns som att vissa har som uppdrag att få folk att sympatisera med Isis.

Han beskriver hur han hamnar i intressanta och breda diskussioner om religion på nätet.

– Det krävs att man är kunnig, säger han.

Själv ser han sig som en troende muslim och religionen är viktig:

– Jag försöker vara så troende som möjligt, att följa Gud och Guds ord. Jag vill sprida islam på det bästa sättet.

Att sociala medier är viktiga för jihadistpropaganda, det är något som också har märkts i bland annat Göteborg, där flera unga män har rest för att delta i strider utomlands.

I september rapporterade Säpo att minst 85 svenska unga muslimer åkt från Sverige till Syrien och Irak för att strida för Isis och al-Qaida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".