1 av 3
Sista dammsugaren packas ner i kartongen, tillsammans med en nalle. Foto: Hans Wilensjö
2 av 3
En Electroluxskulptur som gjordes av anställda på fabriken och som stod där från juni till stängning sista december 2004. Foto: Hans Wilensjö
3 av 3
Hans Wilensjö minns tiden på Electrolux i Västervik. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Tio år sedan sista dammsugaren tillverkades i Västervik

520 anställda fick gå – "vi tog ett foto på den sista dammsugaren"
1:25 min

För exakt tio år sedan skickades den sista dammsugaren iväg från Electrolux fabrik i Västervik och bandet stannade.

Hans Wilensjö var en av dem som var med när den sista dammsugaren skickades iväg och han och hans kamrater passade på att skicka med en nalle och ett meddelande i kartongen:

– Vi tog ett foto utan tillstånd på den sista dammsugaren och de kamrater som gjorde den. Det var det sista ordentliga arbetet vi gjorde. Sedan var det bara att plocka ner allt i lådor och skicka dem till Ungern.

Någonstans i världen öppnade en köpare sin nya dammsugare – och hittade både en nalle och ett brev från de som byggt den.

De 520 anställda fick gå hem allt eftersom deras uppsägningstid gick ut.

Då var många bittra. Fabriken gick bra säger de, men tillverkningen skulle ändå flyttas till Ungern. Tio år senare så finns en tagg av bitterhet kvar. Inte minst nu när kommunen drabbats igen i och med nedläggningen av Akzo Nobel.

Även om många hittat jobb så har Hans Wilensjö arbetskamrater som aldrig kom tillbaka till arbetsmarknaden efter nedläggningen:

– Det finns fortfarande de som inte fått ett vettigt jobb efter Electroluxtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".