Anders Nylander. Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio

Här är råden för dig med tandläkarskräck

Anders Nylander: "Välj bedövningen, du ska inte behöva ha ont"
7:21 min

Varannan svensk tycker det är läskigt att gå till tandläkaren, men hur blir man av med rädslan? Anders Nylander är tandvårdschef på landstinget i Kalmar län säger att det är naturligt att vara orolig och tipsar om att du ska välja bedövning.

Ja, det flesta människor är alltså rädda och oroliga inför sitt tandläkarbesök, men Anders Nylander säger att det är viktigt att skilja på det och ren tandläkarskräck.

Att vara orolig är fullt naturligt, men det brukar kunna lösa sig genom att tandläkaren bygger upp ett förtroende mellan behandlaren och patienten så att man som patient upplever att man har kvar kontrollen.

– Det är viktigt för mig som tandläkare att lyssna på min patient och försöka göra behandlingen efter patientens situation. 

Man kan inte att säga att smärta inte är ett problem hos tandläkaren säger Anders, för det är det. 

– Är man orolig, rädd och nervös så upplever man också större smärta.

Nuförtiden går det att lägga en bedövning i munnen utan att det känns säger han och tipsar att du ska välja bedövning om du tycker att det är obehagligt att bli behandlad i munnen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".