Cecilia Malmström. Foto: TT

Malmström och Hagevi prisas av Smålands akademi

I dag har det delats ut en rad priser från Smålands akademi. Till de som fått pris tillhör EU-politikern Cecilia Malmström som får pris till Dag Hammarskjölds minne, statsvetaren Magnus Hagevi, tecknaren Per Åhlin och Tomas Bannerhed. 

WALLQUISTPRISET tilldelas Magnus Hagevi med motiveringen:

"Med rötter förankrade i småländsk frikyrklighet, med glädje att delta i det offentliga samtalet och med akademisk skärpa har Magnus Hagevi tillfört nya och viktiga perspektiv i det spänningsfält som råder mellan religion och politik."

Priset är på 25 000 kronor. Medutdelare är Växjö stift.

LINNÉPRISET tilldelas Tomas Bannerhed med motiveringen:

"I sin hyllade roman Korparna har Tomas Bannerhed ömsint speglat det ansatta småländska småjordbrukets villkor, samtidigt som han på ett för skönlitteraturen ovanligt och initierat sätt vävt in fågelskådningens glädje i en pojkes inte helt lätta uppväxt."

Priset är på 20 000 kronor. Medutdelare är LRF.

EMILPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE tilldelas Per Åhlin med motiveringen:

"För hans mångåriga gärning som skapare och förnyare av svensk animerad film. Dunderklumpen, Resan till Melonia och Hundhotellet är exempel på långfilmer med hans signum. Odödlig för en stor svensk publik har Åhlin blivit genom Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton till Tage Danielssons text. Lilla Anna, Alfons Åberg och nu senast Emil och Ida i Lönneberga är älskade barnboksfigurer som fått liv på filmens duk genom Per Åhlins konstnärskap."

Priset är på 30 000 kronor. Medutdelare är Saltkråkan AB

SMÅLANDS AKADEMIS PRIS TILL DAG HAMMARSKJÖLDS MINNE tilldelas Cecilia Malmström med motiveringen:

"För att genom ett engagerat och hängivet arbete i mänsklighetens tjänst, ha sett den enskilda personen bakom siffror och nyhetstelegram."

Priset är på 30 000 kronor. Det har möjliggjorts gen en donation från grosshandlanden, ekon. dr h.c. Erik Malmstens minnesfond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".