Konstfruset är en för dyr lösning.

Inställt i bandyn när kylan håller sig borta

Håller det varma klimatet i sig, kan det bli svårt för småklubbarna i södra Sverige
1:13 min

Hela första omgången i bandyettan som skulle spelats i helgen som kommer har ställts in. Orsaken är att det är för varmt för att göra is på de konstfrusna banor som finns i södra Sverige.

Johnny Sigvardsson är ordförande i Målilla Bandy som väntar på att kunna spola upp den konstfrusna bana de har, men vädret har satt stopp för det.

--  Det är extremt. Skulle man göra is och det blir en värmebölja igen och den smälter bort så man får göra is två gånger, det blir väldigt dyrt.

Nej, konstfruset hjälper inte. När det är så här varmt klimat räcker inte aggregaten till. Så nu finns det två bandybanor inomhus som lagen kan använda , om de får någon tid. En i Vetlanda och en i Nässjö.

Men det blir inte ofta, om alls, för våra division1-lag. Istället får man träna i ishallar.

Men en liten trång hockeyrink förslår inte långt när man ska träna för en stor bandybana.

Thomas Fransson som tränar i Tjust bandy är orolig för nyrekryteringen av ungdomar. Att en del av de som börjar träna på hösten ska ge upp när det inte finns någon is att träna på.

Johnny Sigvardsson däremot är inte så orolig för det på kort sikt. Bandyn är stark i Målilla. Men också han är orolig för framtiden för bandyn i södra Sverige.

– Håller det här klimatet på i framtiden blir det tufft för småklubbar utan hallar, så är det ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".