1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Patrik Grönberg, ordningsvaktansvarig hos polisen i Kalmar. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Polisen litar på länets ordningsvakter

"Måste lita på rättssystemet"
1:39 min

Polisen i Kalmar län har fullt förtroende för de vakter som jobbar på krogen och olika evenemang. Anmälningarna mot dem är väldigt få och Patrik Grönberg, ordningsvaktansvarig hos polisen, tolkar det som att vakterna sköter sitt jobb på rätt sätt.

– Jag tittar på de anmälningar vi får in och sedan litar jag på rättsprocessen. Och idag finns det ingen ordningsvakt i Kalmar län som är föremål för att förordnandet just nu ska dras in, säger Patrik Grönberg.

Det krävs att en ordningsvakt ska dömas för ett brott innan man börjar ifrågasätta förordnandet. Man kan stänga av en ordningsvakter också under pågående utredning, men det händer väldigt sällan.

Förra året stängdes 23 av landets 9 725 ordningsvakter av från sin tjänst under en period. Ingen här i Kalmar län.

– Och det tolkar jag som att då gör man sitt jobb rätt, säger Patrik Grönberg, som är den som samordnar ordningsvakterna och ansvarar för utbildningen de måste gå för att få jobbet. Han litar på rättsprocessen, det måste han göra säger han.

Förra veckan berättade vi om ännu ett fall där en person anser sig ha blivit utsatt för övervåld av ordningsvakter på en krog i Kalmar, och sedan dess har P4 Kalmar har pratat med fler personer som upplever att vakter ibland utnyttjar sin maktposition.

Ett problem som många pekar på är att det inte är någon idé att protestera, för görs det anmälningar efteråt så är det polisen som oftast sköter utredningarna och ordningsvakterna som får rätt.

– Det är ju en personlig uppfattning som de har, det är naturligtvis tråkigt om de känner så. Men jag som polis måste naturligtvis lita på rättssystemet. Det måste vi alla göra, säger Patrik Grönberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".