Domkyrkan i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Valet av biskop i Växjö Stift avgörs i dag

Biskopskandidat Göranzon tror på att bredda Svenska Kyrkans samhällsuppdrag
4:11 min

I dag ska Växjö Stift välja ny biskop. Stiftet som stora delar av Kalmar län ingår i har flera stora utmaningar framför sig.

En utmaning är hur man ska överleva när allt färre betalar kyrkoskatt. För varje år som går får Svenska Kyrkan allt mindre pengar att röra sig med då bara de som döps och aktivt säger att de vill vara medlemmar kommer vara med och betalar kyrkoskatt.

– Vi har varit allt för beoende av kyrkoavgiften som den enda inkomstkällan och det går att få in pengar på annat sätt, säger Anders Göranzon, en av biskopskandidaterna.

Anders Göranzon tror att en av lösningarna är att Svenska Kyrkan tar sig an ett bredare samhällsuppdrag och t ex bedriver vård, skola och omsorg.

– Inte som ett vinstdrivande företag, men för att få en bredare bas att stå på och också kunna bidra med sin långa och breda erfarenhet på det här området.

Kalmarprästen Anders Göranzon som just nu är präst i Sydafrika är på arbetsresa i Nairobi när P4 Kalmar ringer upp och ställer frågor inför biskopsvalet i dag. Han är en av två präster med Kalmaranknytning som ställer upp.

Den andra kyrkoherden i Kalmar är Peter Wänehag.

Favorittippad av de fem kandidaterna är Lundaprästen Fredrik Modéus som fick var tredje röst i nomineringsvalet senast. Det är stiftets präster och diakoner och lika många kyrkopolitiker som avgör hur det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".