Flera svenskar lider av tandläkarskräck. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT

Leifs tand borrades sönder med handtrampad borr

Tog ut bit för bit med skruvmejsel
3:15 min

Många svenskar är rädda och oroliga när man ska gå till tandläkaren. Leif Grimsberg i Emmaboda berättade i morgonprogrammet när hans tandvårdsskräck uppstod vid ett rysligt tandläkarbesök i Djibouti för 47 år sen. Då gällde handtrampad borr utan bedövning.

Många lyssnare har delat med sig av sina tandläkarupplevelser i P4 Kalmar de senaste dagarna. En som hörde av sig via e-post var Leif i Emmaboda som hade en historia utöver det vanliga. 

Det var i slutet av sextiotalet som Leif fick ont i en tand när han arbetade på båten M/S Bali som gick jorden runt.

När han kom till Djibouti på väg mot Suezkanalen var han tvungen att uppsöka tandläkare med hjälp av franska soldater som hade k-pistar med sig. Anledningen till soldaterna var för att kriget vår på gång vid kanalen. 

Leif hamnade i ett ruckel till hus i en lokal som var tio kvadratmeter. Där fanns en tandläkare som beslöt sig för att ta ut tanden och började därför borra sönder den.

– I mitten av rummet stod en handtrampad borr och en farbror med ett stort skägg som skulle ta ut tanden. Han tog borren och borrade sönder tanden i fyra bitar och försökte ta ut bit för bit med hjälp av en skruvmejsel. 

Bedövning fanns inte och det tog mer än en timma att få ut bitarna och roten. Men historien har ett gott slut, Leif har lyckats övervinna sin tandvårdsskräck, men under flera år undvek han att gå till tandläkaren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".