Georgia Destouni professor i hydrologi hydrogeologi och vattenresurers vid Stockholms universitet. Foto: Leif Johansson/Sveriges radio

Urberget i Oskarshamn lockar forskare

"Äspötunneln är helt världsunik genom att vara ett hål i marken som är gjort bara för forskning"
1:24 min

Äspölaboratoriet, alltså tunneln ner i urberget i Oskarshamns kommun, är unikt och lockar många  forskare. Redan är det ett hundratal forskare som utnyttjar tunneln för olika projekt och det kan bli många, många fler.

Georgia Destouni är professor vid Stockholms universitet.

– Visst, du kan gå till en gruva, men den har ju byggts för ett ändamål, det har gjorts saker där som inte har med forskning att göra. Medan Äspötunneln är helt världsunik genom att vara ett hål i marken som är gjort bara för forskning.

I två dagar har folk från flera universitet, SKB, Oskarshamns kommun och andra pratat om det som händer i tunneln och om framtiden för den.

Frågan är hur man ska utnyttja den när SKB inte längre behöver den för sin forskning om kärnavfall.

Det handlar om en investering på många miljarder som det gäller att utnyttja också i framtiden när SKB är färdiga med sitt arbete.

Därför gäller det att se till så att det finns krafter som kan ta över och se till så att urberget i Oskarshamn fortsätter locka till sig forskare i framtiden.

--  SKB kommer inte vara här för alltid och kommer inte behöva den är forskningen för alltid. Men anläggningen finns ju här och alla de öppna forskningsfrågorna finns här som tidigare ridit på SKB vågen. Men nu måste andra aktörer hjälpa till att finansiera den här infrastrukturen som är nödvändig för en rad olika discipliner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".