Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Betalade trasig spegel för att slippa fyllecell

Ord står mot ord mellan 21-åringen och ordningsvakten
2:03 min

En 21-årig man, som besökte en krog i Oskarshamn för ett par veckor sedan, säger att han blev pressad att betala 1 000 kronor för en spegel som en ordningsvakt hade sönder. Om han inte betalade skulle vakten se till att han hamnade i fyllecell.

Den 21-årige mannen säger att han hade gått in på handikapptoaletten tillsammans med två kompisar för att kissa, plötsligt började det banka på dörren och den slogs upp av en ordningsvakt. Spegeln som hängde på dörrens insida flög i golvet och sprack och vakten sade åt 21-åringen som stod närmas att "det där var väl onödigt". 21-åringen säger att han protesterade eftersom det inte var han som fått spegeln att åka i golvet, men vakten stod på sig.

– Han sade "Det spelar ingen roll. Du får två alternativ, antingen betalar du vad spegeln kostade, tusen kronor, eller så plockar vi in dig till polisen och så blir det fyllecell", säger 21-åringen.

Han säger att han och hans kompisar blev ställda av anklagelsen och hela situationen och han följde med vakten till kassan där han betalade 1 000 kronor. Betydligt mer än vad spegeln kan ha varit värd, konstaterar han efteråt.

– Jag tänkte bara att betala är väl det lättaste, så jag gjorde det. Det kändes inte så jävla roligt, att betala för något jag inte har gjort, säger han.

P4 Kalmar har tidigare berättat om två unga män som säger att de har blivit offer för övervåld av ordningsvakter på krogen i Kalmar. Ett av de fallen ska upp i tingsrätten i Kalmar idag. Det är en 26-årig man som står åtalad för våldsamt motstånd, medan utredningen av hans anmälan mot vakterna, om misshandel, är nerlagd.

Restaurangägaren i Oskarshamn säger till P4 Kalmar att han litar på sin ordningsvakt och att han är säker på att det hela har gått rätt till. När P4 Kalmar berättar om händelsen för ett par poliser, bland annat Patrik Grönberg som är ordningsvaktansvarig, reagerar de med att det hela låter osannolikt och de uppmanar den 21-åriga killen att göra en anmälan. Själv undrar han om det är någon idé, trots att han har flera vittnen som kan stärka hans version medan vakten var ensam.

– Jag har pratat med en del och de tycker jag ska gå vidare med det, men jag vet inte om man orkar göra det så stort. Sedan vet jag inte, vakter brukar väl hålla varandra om ryggen, och jag var ju onykter och han är ju vakt så det känns som han redan har rätten på sin sida.

21-åringen hävdar bestämt att han varken käftade emot, puttades med någon eller knuffade på dörren. Han tror att han blev anklagad för att han helt enkelt stod närmast när vakten fick upp dörren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".