Foto: Sofia Valve/Sveriges radio

"Nedläggningen är en katastrof för Nybro"

"En del blev så chockade att de valde att gå hem"
4:24 min

Igår eftermiddag fick personalen på Smurfit-Kappa i Nybro beskedet att kartongfabriken läggs ned och 110 jobb riskerar att försvinna. En överetablering i wellpappsbranschen gör att ledningen väljer att lägga ner fabriken och en av anledningarna uppges vara det geografiska läget.

Peter Andersson som är representant för GS facket säger att ingen kunde ana vad som var på gång när företagsledningen kallade till stormöte i matsalen igår.

– Det kom som en chock. Vi har levererat efter budget och så kommer ledningen och ska ha stormöte och släpper bomben att Nybro ska läggas ner. Efter mötet blev en del så chockade att de valde att gå hem. 

Peter Andersson säger vidare att den förklaring som personalen fick var att wellpappsbranschen är överetablerad och ledningen var tvungna att göra någonting för att öka sin vinst.

Smurfit-Kappa har fyra fabriker i Sverige och enligt företagsledningen var Nybro den som är lämpligast att lägga ner. Det geografiska läget ska vara en av anledningarna.

Vad betyder detta för Nybro?

– Det är katastrof för Nybro. Vi hade Bong som sade upp 60 stycken för två veckor sedan. Sedan kommer vi med 110 här också, plus allt som det kommer betyda för våra underleverantörer. Jag kan tänka mig mellan tummen och pekfingret att det är 250 personer som är berörda i Nybro just nu. 

Personalen fick besked om att det blir 40 nya jobb på övriga anläggningar i landet som de anställda i Nybro ska få förtur till. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".