Elen Kifle och Sandra Dahlén från Tobaksbarn gästade på onsdagsmorgonen Marcus Léonarde och Anette Eriksson. Foto: Lizzie Gandskog/Sveriges Radio.

Nu ska länets ungdomar fimpa

Skolturné ska få unga att välja bort ciggen
5:50 min

Förutom att rökning är skadligt för dig så är det även många andra som drabbas. Föreläsningsturnén Tobaksbarn som just nu är på skolor i Kalmar län berättar även om alla barn som tvingas jobba på tobaksplantage.

– Vi pratar om hur tobaksindustrin ser ut och att de använder sig av barnarbete. Det här är vår vinkling till att få ungdomar att välja bort tobak, säger Sandra Dahlén, en av föreläsarna.

Varför väljer ni att inte bara prata om hälsorisker med rökning?

– Det är jätteviktigt med den här hälsofrågan, det måste man ta upp för det finns ju vissa länder som inte vet om de här hälsofrågorna. Men det är ju det som är så fantastiskt här i Sverige i att vi känner till de här hälsofrågorna, men en vi måste göra ett ytterligare steg för nu står vi stilla. Vi har märkt att det här har effekt, säger Elen Kifle.

Träffar tiotusentals ungdomar

Det är den ideella organisationen Non Smoking Generation som finansierar den här skolturnén. Tillsammans med ett annat föreläsningspar ska Elen Kifle och Sandra Dahlén besöka 80 kommuner för att hålla 230 föreläsningar inför 30 000 studenter.

Vad säger eleverna ni möter?

– De säger ofta att de inte har någon aning, och hade de vetat hade de aldrig testat ens första gången. Det är ju egentligen en väldigt bra respons. De säger också att de vill hjälpa oss att sprida det här vidare, säger Sandra Dahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".