Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få ordningsvakter döms - rättsprocessen är ifrågasatt

Publicerat onsdag 5 november 2014 kl 17.10
Polisbil. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

P4 Kalmar har tagit del av flera berättelser från personer som upplever att det finns ordningsvakter som utnyttjar sin maktposition. I dag bevakar vi en rättegång där en 26-årig man misstänks för våldsamt motstånd.

26-åringen säger själv att det egentligen var han som var offret och han gjorde en motanmälan om misshandel mot vakterna, men den utredningen lades ner. Det finns tre vittnen som stärker delar av hans berättelse, men inget oberoende vittne och vakternas berättelser stämmer överens. Så att 26-åringen skulle frias från anklagelserna är inte särskilt troligt.

Det ÄR svårt att få rätt mot en ordningsvakt, det visar statistiken. De döms nästan aldrig och anmälningarna är få. Och de har också en hel del rättigheter på sin sida i samband med de jobb de har.

Patrik Grönberg, som är ordningsvaktansvarig hos polisen i Kalmar län, kommenterar inga enskilda fall. När det gäller fallet på en krog i Oskarshamn där en kille säger att han pressades att betala för en spegel som vakten hade haft sönder, för att slippa hamna i fyllecell, så tycker Patrik Grönberg och hans kollega att det låter osannolikt, men att killen ska göra en anmälan.

Patrik Grönberg litar på ordningsvakterna i länet, just nu 210 personer. De jobbar åt polisen men är anställda av olika företag och vid olika evenemang.

– Jag tittar på de anmälningar jag får in och sedan litar jag på rättsprocessen, och så länge ingen av våra ordningsvakter i Kalmar län har bevisats gjort något fel så kan jag inte säga att de arbetar fel, säger Patrik Grönberg.

Sedan kan man ju fråga sig om det enbart är statistiken som visar hur väl ordningsvakterna sköter sina jobb. Håkan Roupé, som är biträdande chef för poliser i yttre tjänst och därmed har ett ansvar för polisens samverkan med ordningsvakterna ute i verksamheten, konstaterar att han inte kan garantera att ingen av de 210 ordningsvakterna missbrukar sin makt.

– Nej, jag kan självklart inte garantera det. Jag känner ju inte alla de här 210 vakterna. Där får man ju lita på att uttagningsprocessen fungerar, att de får en lämplig utbildning och om det visar sig att de är olämliga genom sina beteenden på krogen att det utreds och lagförs, säger Håkan Roupé.

Han konstaterar att det är en konfliktfylld situation att jobba som ordningsvakt, det är en del av jobbet.

– Många ordningsvakter kommer i konflikt med gäster, de är skyldiga att ingripa, att det finns en del av de här som känner sig förfördelade och orättvist behandlade, det har jag förståelse för, säger Håkan Roupé.

– Det viktiga är att man gör en polisanmälan, så det får utredas om en ordningsvakt har gjort rätt eller fel, säger Patrik Grönberg.

Men det finns de som ifrågasätter om det är någon idé?

– Det är tråkigt om de känner så, jag som polis måste lita på rättssystemet, det måste vi alla göra.

En del tycker också att det finns brister i rättsprocessen. Både poliser och jurister som P4 Kalmar pratat med säger att det krävs en hel del för att man ska kunna få rätt i sina anklagelser mot en ordningsvakt, det krävs oberoende vittnen och gärna bilder och film, om man ska ha en chans. Men det är inte ens säkert att det hjälper, för som ordningsvakt har man både en skyldighet att hålla ordning och utföra sitt uppdrag och man har rätt att ta till vissa strategier, som fysiskt våld, när man inte lyckas med verbala metoder längre.

Conny Jörneklint, som är lagman vid tingsrätten i Kalmar, konstaterar att man måste göra som ordningsvakterna säger. Så fort man tjafsar emot eller försöker komma loss eller liknande så har man gjort en form av motstånd som vakten har rätt att bryta ner.

Man kan bland annat ifrågasätta det faktum att en enskild polis har makt att fatta beslut om anmälningarna och utredningarna, eftersom det oftast handlar om enkla brott där en åklagare inte kopplas in i utredningen. Polisen och ordningsvakterna ingår ju i samma organisation. Från polisens sida konstaterar man att man följer riktlinjerna och säger att man måste lita på att utredarna är professionella. Är man inte nöjd kan man överklaga.

Enligt uppgifter till P4 Kalmar finns det ett förslag inför polisens omorganisation nästa år som innebär att utredningarna där ordningsvakter är inblandade ska flyttas till en annan enhet.

Vi kommer att återkomma till det här ämnet här i P4 Kalmar. Har du erfarenhet? Av att jobba som ordningsvakt? Eller av möten med ordningsvakter? Hör gärna av dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".