Demonstration mot övervåld från ordningsvakter utanför rättsalen i Kalmar. Foto: Erika Norberg/Sveriges radio

Demonstration utanför rättegång

P4 Kalmars Erika Norberg var på plats utanför rättssalen
2:11 min

På onsdagen demonstrerade familj och vänner till två unga män, som säger sig ha blivit utsatta för övervåld av ordningsvakter, utanför tingsrätten i Kalmar. En ordningsvakt är inblandad i båda fallen.

Föräldrar, syskon och vänner till de båda männen hade med sig förstorade och inramade bilder på en av dem. En 18-årig ung man som säger sig ha blivit misshandlad så att han fick en kraftig skada i huvudet i samband med ett omhändertagande på en krog i Kalmar i oktober i år.

Inne i rättssalen fick de stoppa undan bilderna eftersom det inte är tillåtet att demonstrera där.

Rättegången gällde dock den andre mannen, en 26-åring som är åtalad för våldsamt motstånd. I oktober förra året uppstod en konflikt mellan honom och ett par vakter efter att han sagt till dem att de anklagade fel kille för att ha kastat ett glas inne på krogen.

Enligt 26-åringen bröts han ner utan att han gjorde motstånd, hans armbåge skadades och han fick en arm tryckt mot adamsäpplet bland annat. Den vakt, som också förekommer i utredningen kring fallet med 18-åringen, har en annan bild av vad som hände. Enligt vakten gjorde 26-åringen motstånd och det var mycket tumult kring omhändertagandet. Han har också en annan bild av hur de tog vissa grepp och hur det gick till när vakterna fick ner honom på golvet.

När han fick frågan om han förekommer i andra ärenden som inneburit förhör med polisen tvekade han på svaret, men medgav att det är så. Vakten minns inte vem som gjorde polisanmälan mot 26-åringen.

Ordningsvakter har rätt att ta till fysiskt våld för att bryta ner ett motstånd, efter att ha försökt med andra metoder. P4 Kalmar har varit i kontakt med chefen för vakterna på den aktuella krogen, han har valt att inte kommentera det som hänt förrän rättegången är avslutad och domen har fallit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".