Christer Jonsson (C). Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Skuggbudgeten bygger på att fler åker kollektivt

Ska spara 40 miljoner kronor som man vill lägga på vården
4:58 min

Det borde gå att få ännu fler att åka buss och tåg i länet. Det menar dom fyra allianspartierna i oppositionen i landstinget. I sitt budgetförslag finansieras nästan alla deras nya satsningar med att kollektivtrafiken får in mer pengar genom ett ökat resande.

Diskussionen handlar om hur stor del av kostnaderna för buss och tågtrafiken som landstinget ska gå in och stötta upp med, och hur stor del av kostnaden som kollektivtrafiken själv bidrar med genom att de drar in pengar på biljettintäkter.

Kollektivtrafikens kostnadstäckning ska vara 50 procent menar alliansen, inte 45 som majoritetens budget bygger på. Alliansen sparar därmed 40 miljoner kronor som de vill använda på satsningar i vården. Allt från cancervård, gratis mammografiundersökningar till vård närmare där folk bor och möjligheten för fler vårdanställda att gå upp till heltid.

Centerpartistiska landstingsråd Christer Jonssons är övertygad om att man kan få fler att ta bussen och tågen om man bara arbetar för det.

– Vi från politiken måste sätta press på att detta sker, vi kan ju se att det inte har skett självmant, säger Christer Jonsson (C) som beklagar att man inte nått ett högre resande, trots att man höjde skatten just för att kunna satsa på kollektivtrafiken.

Majoriteten är skeptisk och drar slutsatsen att det kommer krävas höjda avgifter eller besparingar inom kollektivtrafiken om alliansens förslag ska kunna genomföras.

– Med alliansens förslag skulle kollektivtrafiken få besparingar eller taxehöjningar med 40 miljoner kronor. Det är orealistiskt att på ett år lägga ned busslinjer och få ekonomisk effekt på besparingarna så snabbt, säger Anders Henriksson (S).

Han är också kritisk mot att alliansen vill räkna befolkningsunderlaget på ett annat sett än man gör idag och därmed få det att verka som att det kommer finnas mer pengar att röra sig med nästa år.

– Deras så kallade satsningar finansieras med låtsaspengar, säger Anders Henriksson (S).

Om landstingsmajoriteten kommer gå alliansen till mötes på några av förslagen återstår att se. Själv hoppas Christer Jonsson (C) på förslaget att införa gratis mammografiscreeningar, men även att tillföra pengar för att fler ska kunna arbeta heltid om de vill.

– Vi är i det läget att göra vi ingenting är jag rädd att vi kommer i ett likadant läge för kostnader för hyrsjuksköterskor som vi har för hyrläkare idag.

I kommentarerna till alliansbudgeten från majoriteten handlar det mest om kritiken mot hur det ska få in mer pengar men inte heller förslagen på satsningar möts med några jubelrop.

- Vi har sett det mesta förut. Det handlar om de vanliga privatiseringarna och en lång rad skrivningar som kan låta bra men som de inte alls finansierat. Länsfärdtjänsten som de säger sig vilja införa har de exempelvis inte budgeterat en krona för, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

När P4 Kalmar tar med sig förslaget från alliansen och talar med några presumtiva resenärer om vad som skulle göra att de reste är sänkta biljettpriser men också fler turer på helgerna förslag vi får.

– Jag tycker de skulle sänka busspriserna för det är alldeles för dyrt. Då skulle jag åka lite mer, säger en resenär.

Ironiskt nog väntar vid årsskiftet höjda taxor och alliansen tänker inte gå emot det förslaget. Istället tror det att det finns andra saker som kan få fler att åka buss och tåg än idag.

– Man måste jobba mer med tidtabellen, man måste kvalitetssäkra tågen, säger Christer Jonsson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".