Fel av Torsås att vägra hjälp med försörjning

Torsås kommun hade inte rätt att vägra en person ekonomiskt bistånd, något kommunen tog beslut om för en månad sedan. Kommunen ansåg att den sökande borde ha blivit försörjd av sin partner, men det håller inte rätten med om.

Det faktum att partnern nyligen hade flyttat till Sverige och inte hade någon inkomst - det var inget som socialtjänsten kunde ta hänsyn till. Partnern borde ha stannat i hemlandet och jobbat ihop pengar till att försörja den delen av familjen som bodde i Sverige, tyckte socialtjänsten i Torsås.

Men så kan man inte resonera, enligt Förvaltningsrätten i Växjö. Partnern som flyttade till Sverige hade sett till att direkt påbörja utbildning här för att på sikt kunna hitta jobb och har därmed gjort det som man tycker krävs för att säkra den egna försörjningen. Så därför måste nu Torsås kommun göra en ny bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".