Arkivfoto: Edina Hrustic/Sveriges Radio.

Polisanmälde inte sexövergrepp – "ett väldigt speciellt fall"

Socialchefen: I de allra flesta fall gör vi en polisanmälan
0:59 min

Socialtjänsten i Nybro kan inte kommentera det enskilda fallet där socialtjänsten inte polisanmälde när en fosterhemsplacerad flicka utnyttjades sexuellt. Socialchef Hans-Gunnar Hovbäck säger att det här fallet hör till undantagen.

Socialtjänsten i Nybro struntade i att polisanmäla när en fosterhemsplacerad 14-årig flicka utnyttjades sexuellt av en man.

– I de sällsynta fall som vi inte anmäler så handlar det om att vi kan riskera att våra möjligheter att ge ett skydd, säger han till P4 Kalmar.

Det var i samband med att flickan blev gravid med mannen som socialtjänsten fattade beslutet att inte anmäla mannen, trots att flickan alltså var under 15 år.

Först efter att flickan hade berättat om våldtäkter polisanmäldes den 20-årige mannen. Men de anklagelserna tyckte tingsrätten inte var styrkta och han friades från våldtäkt.

Däremot fälls mannen för sexuellt utnyttjande av barn – det brott som socialtjänsten alltså valde att inte anmäla.

– I de allra flesta fall gör vi en polisanmälan, säger Hans Gunnar Hovbäck till P4 Kalmar.

Vad säger lagen om det här?

– Lagen förutsätter ju att vi gör polisanmälan, så det här var ett väldigt speciellt fall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".