Kalmar läns största sjö Yxern där vattenståndet är en och en halv meter lägre än normalt och båtar som ligger på torrlagd sjöbotten. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Namninsamling startad för att rädda Yxern

"Förstår vem som helst att det inte är hållbart"
1:25 min

Fler och fler engagerar sig i Kalmar läns största sjö Yxern, där vattennivåerna länge varit extremt låga. Rasmus Gustavsson från Värmland har startat en namninsamling för att rädda sjön.

Nivån i Yxern kan regleras med flera meter av ägarna till de nio kraftverksstationer som finns nedströms. Det här påverkar bland annat miljön både runt och i sjön.

Läget i Yxern fick Rasmus Gustavsson som bor i Värmland att reagera. Han läser vattenbiologi och har nu startat en namninsamling för att rädda Yxern. 

– Jag har läst om Yxern på internet och den brutala sänkning som man kan göra på två-tre meter. Det förstår vem som helst att det inte är hållbart, säger Rasmus Gustavsson till P4 Kalmar.

Sedan tidigare har boende vid sjön Yxern, föreningen Älvräddarna och lokala politiker engagerat sig för att få ett slut på den kraftiga regleringen av sjöns vattennivåer.

I förra veckan besökte landshövdingen Stefan Carlsson sjön Yxern och nu i veckan skickade han ett brev till Tekniska verken i Linköping som äger fem av kraftverksstationerna. I brevet uppmanar landshövdingen till dialog i frågan men berättar också om hur ser att regleringen av vattennivåerna skadar miljön och nyttjandet av sjön.

Tekniska verken ägs i sin tur av Linköpings kommun och det är de tillsammans med länsstyrelsen och Västervik och Vimmerby kommun som kommer att få namninsamlingen till sig när den avslutas om sex veckor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".