Maria Sjögren tycker inte amning är ett säkert preventivmedel. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.

Amning inget säkert preventivmedel

"Vissa får tillbaka mensen två månader efter förlossning"
2:53 min

Karolinska institutet skriver att amning kan vara lika säkert som att använda minipiller eller spiral. I vårt grannlän Blekinge håller man inte med. Där avråder man från amning som preventivmedel. 

I Kalmar läns grannlän Blekinge håller man inte med. Här rekommenderas inte amning som preventivmedel. Det är helt enkelt för osäkert. Bland annat för att det inte får gå över sex timmar mellan amningarna, något som kan vara svårt att hålla över natten.

Maria Sjögren är avdelningschef för kvinnohälsovården i Karlskrona och Ronneby. Hon menar att kvinnor som kommer till dem informeras om att man faktiskt kan bli gravid under tiden som man ammar:

– Så fort man kommer över fyra till sex timmar så finns risken att man blir gravid. Kroppen är väldigt beredd att bli gravid igen, så vi uppmanar alla att välja säkrare metoder om de inte vill bli gravida tätt efteråt igen, säger hon.  

Varför lanseras amning då ofta som en säker metod?

– Det stämmer ju att det inte är lika lätt att bli gravid när man ammar. Det är vanligt att man inte får tillbaka sin menstruation förrän sju, åtta månader efter förlossning. Men det finns kvinnor som får den redan efter två månader, så det är väldigt individuellt. 

Hur funkar det?

Amningshormonerna påverkar bröstmjölkens mängd och så länge man ammar med jämna mellanrum ser kroppen till att inga nya ägg lossnar. 

Det ena hormonet, Prolaktin är som högst på natten. Om det går mer än fyra till sex timmar mellan amningarna, vilket kanske kan hända på natten, finns det en risk att ett ägg ändå lossnar och kvinnan kan bli gravid igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".