1 av 4
Här, på en åker i närheten av mannens hus, hittades kroppen nedgrävd. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 4
Åklagare Gunilla Öhlin höll presskonferens på fredagen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
3 av 4
Den misstänkta mannen ska ha försökt kommunicera med kvinnan i häktet genom handskrivna meddelanden. Foto: Polisen.
4 av 4
Polisens tekniker letar spår i den villa som enligt åklagaren är mordplatsen. Foto: Helmuth Petersson
Mordfallet norr om Kalmar

Par åtalas för mord på 63-åringen i Kalmar

Två anhöriga, en man och en kvinna, åtalas för mord på den 63-åriga man som dödades och grävdes ner norr om Kalmar. Mannen ska ha skjutits när han låg i sängen.

Enligt åklagaren har paret gemensamt och i samförstånd planerat och därefter dödat den 63-åriga mannen. Efter det har de tillsammans flyttat kroppen genom att lägga den i en presenning och transporterat den till marker som hör till en av dem. Kroppen har sedan lagts i en tidigare grävt grop, som har fyllts igen och ställts i ordning för att inte kroppen skulle hittats, enligt åklagaren.

Åklagaren menar också att paret har försökt undanröja bevis genom att ta bort mannens säng, andra saker och även tapetserat om och bytt matta i det rum där 63-åringen dödats.

– Vi har en omfattande teknisk undersökning med blodspår och med fynd, både på kroppen och på brottsplatsen, berättar åklagare Gunilla Öhlin.

Den åtalade mannen ska ha berättat om hur mordet gick till för ett vittne. De uppgifter som mannen lämnade då har följts upp av polisen.

– Flera uppgifter har blivit verifierade med hjälp av exempelvis telefonuppkopplingar.

Mannen försvann 2012 och flera sökpådrag letade efter honom, både i centrala delarna av Kalmar och i närheten av där han bodde.

Nästan två år senare kunde två personer, en man och en kvinna, gripas. Det var efter att nya vittnesuppgifter kommit in till polisen som de båda, som är anhöriga till mannen, blev misstänkta för mord.

De båda anhöriga, som är i 25-årsåldern, har suttit häktade sedan slutet av juni. Brottsrubriceringen i åtalet gäller mord. Båda nekar till brott.

Ett av åklagarens vittnen är en person som berättat om vad mannen i det misstänkta paret har berättat för henne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".