Smurfit-Kappa i Nybro. Foto: Sofia Valve/Sveriges radio

Lätt att lägga ner fabriker i Sverige

"Tror att vi svenskar är tamare"
1:41 min

Att lägga ner fabriker i Sverige är lättare och billigare än i flera andra Europeiska länder. I Kalmar län finns flera exempel på fabriksnedläggningar där prislappen blivit betydligt dyrare i andra länder.

– Vi måste få upp medvetenheten inte bara hos allmänheten och företagsledningar att det är en myt att det är svårt att driva företag i Sverige, det är mycket billigare att driva och lägga ner företag i många delar av övriga Europa. Det får inte vara så här lätt att lägga ner, säger Tomas Söreling, Metalls ombudsman i norra Kalmar län.

När företag har lagt ner eller hotad om nedläggning i andra delar av landet har stora delar av samhället slutit upp och det har också varit stora manifestation på sina håll. I Sverige sker det mesta vid förhandlingsbordet. Tomas Söreling är också delvis självkritisk mot fackets insats.

– Av naturen tror jag vi svenskar är tamare och vill lösa det vi förhandlingsbordet och det är väl bra men i det här fallet så måste det till en attitydförändring.

När Wartas och Hawkers batterifabriker i Hultsfred lades ner var det stora koncerner som hade kunnat lägga ner i andra länder, men att dom valde just Sverige var ingen slump tror Tomas Söreling, då det var bekvämare att lägga ner här.

För nästan exakt 10 år sen la Electrolux ner sin fabrik i Västervik - och tidningen Arbetet som gått igenom företagets abriksnedläggningar skriver att notan per anställd för Electrolux bara blev en tredjedel i Västervik jämfört med fabrikerna i Frankrike och Tyskland.

– I Sverige har vi generellt sett max sex månadslöner när man säger upp folk men i andra länder är det helt andra summor.

I Nybro har Peter Andersson, GS-fackets ordförande på Smurfit Kappas fabrik, fortfarande kvar sin glada telefonslinga på telefonen när jag ringer upp. Men i förhandlingarna som inleddes i förra veckan inför nedläggningen av en av fabrikerna i Nybro ser han inga chanser att nå samma resultat som hans kollegor gjort när Smurfit Kappa lagt ner fabriker på andra håll i Europa.

När han träffar sina kollegor från företagets andra länder berättar dom om andra villkor för de anställda, som får betydligt mer. Visserligen kan det vara svårt att alltid jämföra förutsättningarna rakt av då man kan få andra fördelar i Sverige. Men att det är för lätt att lägga ner fabriker i Sverige håller Peter Andersson med om.

– Jag skulle hellre vilja att det var svårt att lägga ner ett företag i Sverige för vi kommer ju alltid stå i första hand när det behöver läggas ner någonstans.

Så mycket kostade nedläggningarna av Electrolux fabriker

Torsvik, Sverige och Fredericia Danmark: 226.000 kronor
Västervik, Sverige: 440.000 kronor
A
delaide, Australien: 604.000 kronor
P
rocia och Susegiana, Italien: 836.000 kronor
Alclaá, Spanien: 880.000 kronor
Webster City, USA: 1.018.000 kronor
Reims, Frankrike: 1.204.000 kronor
Nürnberg, Tyskland: 1.281.000 kronor

Källa: Dagens Arbete som tagit del av uppgifter i Electrolux egna årsredovisningar

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".