Centerpartisterna Leif Larsson, vice orförande i regionförbundet, Christer Jonsson, landstingsråd och Anders Åkesson, riksdagsledamot. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Centern i länet öppnar för samarbete över blockgränser i viktiga frågor

Centern i Kalmar län öppnar för samarbete medl majoriteter i viktiga frågor
0:34 min

Centerpartiet i länet öppnar för samarbet med andra partier, även över blockgränserna, när det kommer till frågor som är bra för länet. De sa representater för Centern vid en pressträff i Västervik i dag. Det kan handla om befolkningsutvecklingen, infrastrukturen, vårdens kvalitet och gröna näringar.

– Vi ska vara ett tydligt, tufft, drivande oppositionsparti, sa Anders Åkesson, riksdagsledamot för Centerpartiet som de senaste åtta åren suttit i majoritet i riksdagen men som nu har en ny politisk verklighet i opposition.

I landstinget har centern däremot varit i opposition senaste mandatperioderna, och nu ser det även ut att bli opposition även i regionförbundet. Istället för att kunna driva de frågor som man anser är viktiga för Kalmar län direkt mot departementen måste de nu hitta andra vägar.

– Väljarna har sagt att Centerpartiet ska vara i opposition i landstinget, på riksnivå och troligen även i regionförbundet, och det innebär att vi måste ta vårt ansvar som oppostionsparti och driva majoriteten framför oss med goda förslag, säger Leif Larsson, vice ordförande i regionförbundet.

Bland de frågor man tänker sig att driva och bilda överenskommelser med majoritetspartier kring finns befolkningsfrågan, infrastrukturen, vårdens kvalitet och de gröna näringarna. 

– Vi kallar det för konstruktiv oppositionspolitik. Sen får väl framtiden utvisa hur mycket framsträckta händer som finns från ömse håll. Men det är klart att vi kommer fortsätta driva på de frågor som vi känner att vi har fått mandat från våra väljare att driva, säger Leif Larsson.  

Samtidigt ger de Socialdemokraterna en utmaning att försöka vara med synliga i länet och ta till sig invånarnas åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".