Sjukhusens medicinska bibliotek på väg bort

Christer Holmgren: " Det är en utväxling av verksamheterna..."
1:08 min

Landstinget och Linnéuniversitetet diskuterar ett samarbete där länets medicinska bibliotek flyttas till universitetet. Därmed försvinner även de bibliotekarier som hjälper läkarna att hitta material.

Enligt Christer Holmgren, som är förvaltningschef på landstinget, har man de här planerna bland annat eftersom man behöver ett större medicinsk bibliotek när Kalmar får en läkarutbildning.

– Det här är en utveckling av biblioteksverksamheten som ska ge en bättre tillgänglighet i framtiden. Men vi har inte något avtal färdigt än, så jag kan inte säga någon tidpunkt.

Kalmar län behöver ett medicinskt bibliotek med universitetsstandard - det tycker både Landstinget och Linnéuniversitetet.

Men ingen av dem tycker de har råd att ordna det själva.

Istället ser lösningen ut att bli att de bibliotek som finns vid sjukhusen försvinner. Istället får läkare och andra vid sjukhusen som behöver en bok eller någon speciell artikel beställa materialet via sina datorer - så skickas det de vill ha.

När vi pratar med läkare i länet finns en oro för utvecklingen. Om biblioteken försvinner förlorar man också bibliotekarierna som är experter på att hitta det som läkarna söker, något som inte är så enkelt alla gånger.

Men Christer Holmgren menar att det handlar om att lära läkarna att använda nya hjälpmedel och databaser.

– Både läkarna som praktiserar och även de som går sina utbildningar och de som forskar och så vidare. Så det ska bli ett ökat stöd egentligen, det är tanken, säger Christer Holmgren.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".