Tomas Knutsson och Fredrik Johansson Vimmerby MS. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Motorsport är bra för naturen

Tomas Knutsson Vimmerby MS: "Vi lösgör mineraler ur marken..."
0:27 min

När Novemberkåsan avgörs om två veckor utanför Vimmerby kommer motorcykelförarna köra drygt 10 mil i terrängen. Nu finns forskning som visar att terrängkörning kan vara bra för naturen.

Det är Nils Ryholm, professor i zoologi vid högskolan i Gävle, som har studerat fenomenet närmre.

-- Hans forskning visar att vi gör nytta i naturen när vi åker och river upp. Jord- och skogsbruk har lagt  om sin verksamhet och bearbetar inte marken som förr, säger Tomas Knutsson i Vimmerby MS.

-- När vi kör frigörs mineraler ur marken som främjar olika slags smådjur och blommor.

Nils Ryholm har anlitats av motorcykelförbundet SVEMO för att berätta om sin forskning.

Han kommer till Vimmerby torsdagen den 13 november för att förmedla sin kunskap bland annat till de 60-tal markägare som direkt berörs av Novemberkåsan.

Nils Ryrholm har engagerats av SVEMO för att dels informera om sin forskning men också för att ta fram ett program som skall göra motorbanorna till biologiskt värdefulla marker.

Förhoppningen är att det skall minska motståndet från naturvårdskretsar mot banornas existens och i stället ge motorklubbarna ekonomiskt stöd för bevarande av biologisk mångfald.

-- Det har blivit en vändning i tankesättet kring motorsporten säger Tomas Knutsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".