Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Majoritet kommer att styra i Torsås

M och KD ingår i nya samarbetet
1:33 min

I Torsås står det nu klart att det blir en tydlig majoritet som kommer leda kommunen, under ledning av ett socialdemokratiskt kommunalråd. Lite oväntat är kanske att Moderaterna och Kristdemokraterna sluter upp bakom det nya styret.

– Det var svårt att föra förhandlingar med Centern, vi kom ingenstans, det hände ingenting, så då vände vi på klacken och gick till de andra och vi var välkomna, förklarar Kristdemokraternas gruppledare, Mats Olsson.

Det har knakat i fogarna inom den centerledda alliansen i Torsås i flera år. Ändå valde Moderaterna och KD att hålla kvar vid allianssamarbetet efter valet och tänkte samarbeta med Centern. Men Folkpartiet lockades över till det rödgröna blocket som i det läget var ett mandat större än den gamla alliansen - dock utan att få egen majoritet då Sverigedemokraterna var vågmästare.

Mats Olsson hade själv i det läget inte inte haft något emot att söka stöd av Sverigedemokraterna:

– Nej, det har inte varit något stort problem i vår värld, för vi såg nog att Torsås är större än vad KD och Sverigedemokraterna är, så vi såg nog att det var av mer praktisk art för att kunna driva framåt, säger han.

Men så blev det alltså inte. Istället får kommunen ett blocköverskridande samarbete där alla partier utan Centern och Sverigedemokraterna är med. Och Socialdemokraten Henrik Nilsson-Bokor kommer få deras stöd och bli kommunalråd.

– Det är inga problem, vi stöder honom fullt ut, säger Mats Olsson.

Hur viktigt är det att Torsås har en majoritet, som det ju blir nu?

– Det är jätteviktigt för kommunen, att det finns en majoritet så att man vet vad som gäller. Vi står inför mycket stora utmaningar här, framförallt ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".