Journalister och besökare i tingsrätten. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 7
På tisdagen startade rättegången i Kalmar tingsrätt. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Polisens tekniker gräver efter spår. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 7
Polisens tekniker gräver efter kroppen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Polisens tekniker gräver på en åker. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
3 av 7
Polisens tekniker hittade 63-åringens kropp nedgrävd på en åker. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Husrannsakan i den mördade 63-åringens hem.
4 av 7
Polisens tekniker undersöker den villa som tros vara mordplatsen. Foto: Helmuth Petersson
Pressfotografer vid häktningsförhandlingarna. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
5 av 7
I juni häktades de båda personerna, ett par i 25-årsåldern. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Gunilla Öhlin. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
6 av 7
Åklagare Gunilla Öhlin höll presskonferens när åtalet väcktes mot det mordmisstänkta paret. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar tingsrätt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
7 av 7
Kalmar tingsrätt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Mordrättegången i Kalmar

Åtalade mannen: Någon annan är skyldig till mordet

Erkänner brott mot griftefriden
1:45 min

På tisdagen startade rättegången mot det par i 25-årsåldern som misstänks ha mördat en 63-årig man norr om Kalmar. Den åtalade mannen har erkänt brott mot griftefriden, men nekar till mord.

Under den första rättegångsdagen förklarade den åtalade mannens försvarare Thomas Magnusson att hans klient är oskyldig till mord, men att han erkänner brott mot griftefriden. Det innebär att han har hanterat den döde mannens kropp efter mordet.

Samtidigt sade försvarsadvokaten att det varken är mannen som han försvarar, eller den åtalade kvinnan, som har mördat 63-åringen. Istället skulle det alltså finnas en annan person inblandad.

– Jag ger inga kommentarer mer än min klients inställning. Han är oskyldig till mord, säger Thomas Magnusson när rätten har paus.

Även den åtalade kvinnan nekar till att hon skulle vara inblandad i mordet.

Under förmiddagen gav åklagare Gunilla Öhlin sin bild av vad som hände. Enligt henne har den åtalade mannen skjutit 63-åringen med ett hagelgevär. Därefter har han kört iväg för att göra sig av med bevis i närheten av Trekanten utanför Kalmar.

Efter det ska kroppen ha flyttats till en grop som varit förberedd i förväg. Senare ska paret tillsammans ha städat i 63-åringens villa, där mordet ska ha skett.

Åklagaren redovisade polisens kartläggning av de inblandade personerna vid den tidpunkt då 63-åringen försvann. Polisen har kunnat följa parets rörelser med hjälp av hur deras mobiltelefoner har kopplat upp sig mot olika master i området. 

Nyligen fick polisen kännedom om ett bankfack som tillhörde den mördade 63-åringens företag. När de för några dagar sedan besökte banken kunde de se att den nu åtalade kvinnan besökt bankfacket kort efter 63-åringens försvinnande.

Under dagen har även telefonsamtal spelats upp. Paret blev snart efter 63-åringens försvinnande misstänkta av polisen, som tyckte att de inte verkar ha velat hjälpa till i utredningen. Efter ett tag blev misstankarna så starka att polisen fick möjlighet att avlyssna parets telefoner.

I telefonsamtalen pratar paret om att både polisen och andra verkar misstänka dem. 

– Nu finns det inte mycket vi kan göra. Om du känner likadant så är det så det är, säger mannen i ett av de avlyssnade telefonsamtalen till kvinnan.

P4 Kalmar direktrapporterade från rättegångens första dag – läs vad som hände, minut för minut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".