1 av 3
Lena Segerberg (S) landstingsråd invigde det nya patienthotellet på sjukhuset i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 3
Ett av dubbelrummen på patienthotellet på Västerviks sjukhus. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
3 av 3
TV-rum på patienthotellet Västerviks sjukhus. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Nytt patienthotell invigdes i Västervik

Ligger ett stenkast från huvudentrén
1:35 min

Sex ljusa fräscha rum. Det erbjuder det nya patienthotellet på Västerviks sjukhus, där patienter och anhöriga ska kunna bo när behovet finns. Efterfrågan har länge varit stor, men brist på lämpliga lokaler har gjort att man först nu har lyckats.

Tidigare har man antingen fått bo en bit från sjukhuset, eller på senare tid i enstaka rum spridda i sjukhuset. Nu finns det istället ett samlat ställe med egen ingång.

På det nya patienthotellet finns sex rum, varav fem är dubbelrum och är fräscha nog att konkurrera med många hotell i dag. Enda skillnaden är kanske att man måste gå ut och korridoren och gå på toaletten eller ta en dusch. I övrigt finns också ett TV-rum med varma röda möbler och en matsal och pentry.

Här är det tänkt att patienter som kanske går på behandling eller gjort operation - och som på grund av lång resväg hem på det här sättet kan stanna kvar, till exempel om man har ett återbesök dagen efter en operation.

De som intensivtränar med samrehab under några veckor kan också välja att bo på patienthotellet liksom de som är nära anhöriga till patienter på sjukhuset.

Lena Segerberg (S), landstingsråd, som invigde det nya patienthotellet säger att det varit mycket efterlängtat. Men varför har det då dröjt?

– Dels handlar det om att hitta bästa lokalerna. För man har jobbat under en period för att hitta. Vi vill ju har patienthotellet just på sjukhuset och det har varit ett starkt önskemål från verksamheten att det ska ligga väldigt nära våra kliniker och avdelningar. Och det här ligger ju perfekt, så ibland kan det kanske vara värt väntan, säger Lena Segerberg.

Patienthotellet ligger bara ett stenkast från huvudentrén i samma hus som förlossningen, bb/gyn och barnkliniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".