Foto/illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio

Radioinslag om kamp mot Isis väckte amerikanskt intresse

"Försöker att hålla oss ajour beträffande en rad olika ämnen som rör USA"
1:22 min

P4 Kalmars inslag om kampen mot Isis på nätet har väckt den amerikanska ambassadens uppmärksamhet. Ambassaden hörde av sig till P4 Kalmar via mejl och ville få kontakt med radions källa.

Att kontakta P4 Kalmar var ett misstag, enligt USA:s ambassad, när vi hör av oss och får prata med deras talesperson Jeff Anderson.

Han säger att man ur ett brett perspektiv bevakar svenska medier:

– Det är klart att vi följer den här frågan i svensk media. Vi försöker att hålla oss ajour beträffande en rad olika ämnen som rör USA.

Förra veckan sände P4 Kalmar en intervju med en troende muslim i Kalmar län som själv är starkt emot den islamistiska terrorgruppen Isis, och som ser det som en plikt att ta diskussionen med Isis-anhängare i sociala medier.

Enligt amerikanska siffror har 16 000 personer från 90 länder rest till Syrien för att strida.

Den amerikanska ambassaden säger att USA gärna ser att privatpersoner engagerar sig för att påverka människor som funderar på att resa till Syrien eller Irak för att strida, och få dem på andra tankar:

– Jag tror att några av de viktigaste budbärarna är människor från exempelvis olika frivilligorganisationer som kan prata med de personer som tänker på att delta i striderna och försöka få dem att inse vilka faror som finns, och att det kanske inte är det bästa beslutet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".