Hittar tillbaka till arbetslivet genom att laga soppa

Känner på hur det är att jobba
1:01 min

I Kalmar ska sopplunch hjälpa personer som varit borta länge från arbetslivet att komma in på arbetsmarknaden igen. Bakom projektet står Arbetsgivarringen.

På tisdagen var Eva Adolfsson med och lagade soppa och hon tycker det är ett bra sätt att känna på arbetslivet.

– Det är lagom stort, man får vänja sig i mindre skala här. Det är lugnt och skönt och väldigt trevligt folk som kommer och äter här, säger hon till P4 Kalmar.

Det är många som har upplevt att det är svårt att komma tillbaka när man väl varit borta från arbete en tid. Men det går, det är Arbetsgivarringen med 50 anslutna företag övertygade om. Genom den här lunchen och genom att stötta företag som tar in personer som arbetstränar så försöker man dra sitt strå till stacken.

Men det är ett stort jobb att gå från arbetslös eller långtidssjukskriven till fast jobb, säger Ulla Larsson på arbetsgivarringen:

– Många börjar med att arbetspröva, och då vet man att det här kommer att fungera, men ofta behövs det en lång arbetsprövning innan man börjar diskutera en anställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".