KS i Torsås.
KS i Torsås hade ett extra möte om budgeten på tisdagen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

M och KD ville ha uppgörelse med SD i Torsås

Reportage: Olika syn på hur man skulle förhålla sig till SD
7:42 min

Att inleda samarbete med SD var otänkbart, men att förse dem med en vice ordförande post i en nämnd var okej för M och KD. Centerpartiet tvivlade och offrade kommunalrådsposten.

Olika syn på hur man skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna ligger bakom att alliansen sprack i Torsås.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna var beredda att gå SD tillmötes och se till att de fick oppositionens andre vice ordförandepost i socialnämnden. Men när Centern aldrig gav besked i frågan gick förhandlingarna i stå.

– De ville ha något stöd från oss för att de skulle stödja oss och det var där det stupade. Centern kunde inte ta beslut där men KD och vi var överens säger Mona Magnusson (M).

Efter kommunvalet i Torsås bildades två block - ett rödgrönt där även Folkpartiet var med, och en allians med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna var tungan på vågen mellan blocken och partiets Martin Kirchberg erbjöd sig stödja det block som såg till att de fick större insyn i den politiska processen.

– Vi har framfört våra önskemål vad vi ville ha i gengäld om man nu ville ha våra röster, säger Martin Kirchberg (SD).

– Vi hade ju hoppats på några vice ordförandeposter i några nämnder för vi vill ju sitta med i arbetsutskotten för att det är där de inledande diskussionerna i olika frågor startar.

Ett regelrätt samarbete med SD skulle aldrig accepteras av partiledningarna. Upplägget som Moderaterna och Kristdemokraterna förde fram var istället att garantera att SD skulle få en andre vice ordförandepost i en nämnd i egenskap av oppositionsparti. Men frågan blev en bromskloss i förhandlingarna inom alliansen och ogillades av Centerns Christoffer Johansson:

-- Vi är inte intresserade av att göra detta utan vi tar hellre oppositionsroll i sådana fall.

När Moderaterna och Kristdemokraterna överaskande övergav alliansblocket och anslöt sig till det rödgröna blocket förra veckan så var beskedet utåt först att Centerpartiet inte förde förhandlingarna framåt - att inget hände.

Nu visar det sig alltså vad bromsklossen bestod i. Nämligen olika syn på hur man skulle hantera önskemålen från SD.

I ett läge där Sverigedemokraternas vågmästarroll nu försvunnit i kommunen, då den nya breda koalitionen har egen majoritet, och där det nuvarande centerpartistiska ledningen är på väg in i en oppositionsroll, så var det på tisdagen Socialdemokraterna och deras nya fem stödpartier som la fram förslaget till budget för Torsås kommun för nästa år.

Detta i ett läge där kommunen inte bara brottas med ekonomiska underskott, sjukskrivningar, och arbetslöshet utan även flera önskemål från befolkningen.

– Lite mer energi i stan, vi behöver mer lyse, så folk kan gå ut utan att känna sig otrygga och lite mer stöd för företag så de kan komma hit och investera och göra stan mer levande, säger Alp Simsek, som driver restaurang i Torsås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".