Engelsk fruktkaka. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
Engelsk fruktkaka. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Engelsk fruktkaka

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 12 november 2014. 

I dagens program bakar Annica Triberg och Maria Skagerlind en kaka som det dröjer innan de får provsmaka. Den klassiska engelska julkakan, proppfull med torkad frukt, ska nämligen ligga till sig i minst en månad. Det vill säga runt Lucia är det dags! Det blir en tung, mäktig kaka som man kan njuta i tunna skivor medan julsångerna ljuder.

Du behöver:

½ dl socker

275 g smör, rumsvarmt

5-6 ägg, beroende på storlek

5 dl vetemjöl

1 msk malen kanel

½ tsk nyriven muskotnöt

Till torkad frukt:

450 g korinter

200 g russin

200 g sultanarussin

100 g kanderad frukt, hackad

100 g syltade körsbär, delade

ca 1 msk rivet citronskal

ca 2 dl god rom eller whisky till blötläggning

smör och ströbröd till formen

Börja med att lägga all frukt i en skål. Tillsätt rom eller whisky och täck med plastfilm. Låt stå rumsvarmt över natten eller i minst åtta timmar.

Värm ugnen till 200°.

Rör socker och rumsvarmt smör tills sockret har löst sig. Vispa äggen separat och rör ner dem lite i taget tillsammans med mjöl, kryddor och frukt. Det blir en stadig smet.

Smörj och bröa en stor sockerkaksform eller springform och tryck ut smeten.

Grädda strax under mitten av ugnen i 1 timme. Sänk temperaturen till 125-150° och grädda i ytterligare 2 timmar. Stäng av ugnen och låt stå 30 minuter till. Börjar ytan bli för brun, täck med folie.

Ta ut formen, låt svalna helt och packa sedan in kakan i plastfilm och därefter folie. Det är viktigt att ingen luft kommer in. Ställ kakan svalt eller i kylen om du inte har ett skafferi, och låt den vila, gärna i en månad, innan du skär den i tunna skivor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".