Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nu kommer motreaktionen mot inredningshypen

P4 Kalmars publiknätverksmedlem och kulturspanare Emma Sandebäck konstaterar att det har rått inredningshype de senaste åren men att det är befriande att se hur det ser ut hos vanliga människor! 

Läs Emmas spaning via vår sajt!

Emma Sandebäcks kulturspaning 12/11 2014

Stök som kbt-terapi?

Det har rått inredningshype de senaste åren, det är väl svårt för någon att förneka. På tidningshyllorna finns det en uppsjö av olika tidningar som ger tips, råd och säkert en stunds förströelse för den intresserade.

På tv har det sänts otaliga tv-program med allt från glada inredningsstylister som piffar barnrum, sovrum – ja vilket rum du än kan komma på så piffas de – till arga snickare som vill ta folk ur renoveringsträsket och hjälpa till med förvaaaaaring.

I artikeln med den lämpliga rubriken ”Därför är du galen i inredning” (aftonbladet.se, 2014) presenteras inredningen i ekonomiska termer. År 2012 la svenskarna 28,8 miljarder kronor på möbler och prylar till våra hem. Inkluderar man hushållsapparater av det mindre slaget, vitvaror, hemelektronik, underhållsredskap, hushållsartiklar, samt -textilier är summan uppe i 84 miljarder kronor.

Vi går på loppisar och auktioner, vi handlar på nätet i webshoppar, vi åker till det stora möbelvaruhuset på fyra bokstäver som praktiskt taget har allt. Vi blandar och ger för att, som kanske en del tidskrifter skulle uttrycka det; ”få det personliga hemmet, med en mix av gammalt och nytt, där vi bara har saker framme som vi tycker om och där vi kan sortera och förvara tills vi inte har något annat kvar att göra”.

Som en reaktion på vitklädda barn i vita soffor, med vita väggar och kanske en soffkudde i någon accentfärg startades projektet Family Living – the true story med Lotta Sjöberg i spetsen, i dag med 23 000 medlemmar.

Det är klassisk motståndsinspiration från en Facebookgrupp som tappade sugen, lusten, orken, ja det mesta när det gällde vilka hem och liv inredningstidningar och -program framställde.

Gruppen menade att fenomenet med inredning och hur våra hem framställs som en produkt som ger en bild av vilka vi är, eller kanske mer hur vi vill vara, ger enkom prestationsångest och än mer panik över att inte räcka till som yrkesarbetande man, hustru, pappa, mamma – som människa helt enkelt.

Ett ”perfekt” hem ger oss inte lyckligare liv, men det tror en hel del av oss. Om vi bara renoverar köket, om vi bara köper den där soffan, om vi bara får bra förvaring i barnens rum, då kommer lyckan!

Ett urval av gruppens bilder har nu blivit en bok med den fantastiska titeln Orka torka, utgiven på Galago Förlag. Det här är en perfekt gå-bortpresent eller julklapp som kommer få mottagaren att släppa på ambitionen kring hemmet och kanske också sluta hyperventilera över en fläck eller över tvätthögen.

I boken visas ”välkomnande” hallar upp, misslyckade kakor, knäck som flutit ut på hela spisen, mat i flera nyanser av grönt, skräpbooking med mycket mera. Det är helt enkelt en uppvisning i hur vardagslivet ser ut hos helt vanliga människor. Och, det är befriande!

En god vän sa en gång till mig att det inte är så konstigt om folk i min ålder med småbarn och ett familjeliv som i mångt och mycket utspelar sig i hemmet vill ha det vackert omkring sig. Det håller jag med om!

Människan har alltid älskat vackra saker, det är bara att blicka ut i t.ex. någon av de europeiska storstäderna, där är det fullt av vackra byggnader vart man än tittar. Vi vill ju dessutom gärna gå på museum och uppleva vackra sker, så min vän har helt rätt; det är klart att man vill vara omgiven i sitt hem av saker man tycker om att titta på, speciellt när stor del av ens tid tillbringas just i hemmet. 

Det jag tror att Orka Torka handlar om är när vi arbetar efter devisen att hemmet måste vara perfekt, det ger nämligen bilden av oss till andra att vara just perfekta, då är det något som ha gått fel.

När saker byts ut, rivs ut och kastas ut bara ”för att”, då kanske vi borde fundera på vad som verkligen betyder något i livet. Att ha idealen från 50-talet kvar i dag kring hur ett hem skulle se ut och skötas, då många kvinnor var hemmafruar, är ganska korkat.

I dag yrkesarbetar de flesta kvinnor och det är omöjligt att hålla hemmet i toppskick, arbeta fullt och vara en mamma som är närvarande och engagerad i sina barn. Tydligen har dygnet bara 24 timmar.

Detta vill Orka Torka göra något åt. I boken beskrivs forumet och projektet som kbt-terapi, man vågar blotta sig, och man vågar titta på hur det faktiskt ser ut hos andra. ”Vårt kaos har gett oss själva och andra glädje. Ibland tröst över att känna att vi inte är ensamma i stöket. Ibland en känsla av lättnad över att se att andra har det värre.”

Så, har du ångest över hur ditt hem ser ut? Ha inte det! Gör dig en kopp kaffe, ta med ett gäng chokladpraliner, sätt dig i soffan och kolla in Orka Torka. Kanske vill du gå med i Facebookgruppen själv..?

Höstens boktips

I dag kommer tipsen från av landets nätbokhandlar och deras tio-i-topplista.

Utan personligt ansvar av Lena Andersson ligger som nummer fyra. Ester Nilsson från Egenmäktigt förfarande är tillbaka och stöter på en ny man i skådespelaren Olof Sten. Ester blir återigen handlöst förälskad, men mannen är gift. För er som har läst Egenmäktigt förfarande förstår ni att det här blir relationsproblem utöver det vanliga.

På åttonde plats hittar vi Lottie Knutssons Nödrop: när krisen kommer. Här berättar hon om tiden när hon som informationsdirektör på ett av de stora resebolagen fick hantera situationen under tsunamin i Sydostasien, men hon berättar också om andra kriser. Hon skriver om spel bakom kulisserna, hur man reagerar vid hård press och mycket mer.

Lena Dunhams Not that kind of girl hittar vi på listans tiondeplats. Boken är en essäsamling av texter som på olika sätt handlar om att bli vuxen. Ett citat från boken lyder: ”Nej, jag är ingen sexpert, psykolog eller legitimerad dietist. Jag är inte en gift trebarnsmor och jag äger ingen framgångsrik underklädeskedja. Däremot är jag en tjej med ett passionerat intresse för självförverkligande, en tjej som skickar hoppfulla rapporter från fronten i denna kamp."

Veckans kulturtips

I Torsås är det födelsedagskalas på biblioteket på lördag för två katter; Findus som fyller 40 år och Pelle Svanslös som fyller 75 år.

I Oskarshamn kan man på lördag i stället fira Liljeholmens 175-årsdag med fabriksbesök och ljusdoppning.

Några fina ljus hittar man säkert i helgen också på Målerås Glasbruk då det är julmarknad där. Förutom ett 50-tal utställare kan man prova på att blåsa glas.

På söndag kan man i Kalmarsalen njuta av baletten ”Svansjön” av Tjajkovskij med Sankt Petersburgsbaletten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".