Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mordrättegången i Kalmar

Bilden av ett brutalt mord växer fram

Publicerat onsdag 12 november 2014 kl 15.23
Mordåtalade mannen i dolda inspelningarna: Jag är bra på att snacka med polisen
(1:07 min)
Kalmar tingsrätt och polisens tekniker arbetar. Foto: Leif Johansson och Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson och Nick Näslund/Sveriges Radio

Under onsdagen presenterade åklagaren steg för steg blodfläckar och andra spår efter mordet på 63-åringen norr om Kalmar.

Den unga kvinnan, som är anhörig till den mördade 63-åringen, sitter vänd från åhörarna i salen. Hon är klädd i grå luvtröja och svarta träningsbyxor med vita revärer. Håret hänger ner över ansiktet och döljer henne för världen. Mellan henne och hennes före detta sambo sitter de båda advokaterna. Den åtalade mannen är klädd i svart skjorta. En guldkedja dinglar runt halsen.

Mannen och kvinnan är unga. Båda två har runda, nästan barnsliga drag. De ser inte ut som några förhärdade brottslingar, snarare unga och oskyldiga. Det är svårt att föreställa sig hur de här två skulle ha kunnat planera och utföra ett mord. Att mannen kallblodigt ska ha skjutit den 63-årige mannen. Att de grävt ner kroppen. Att de dolt allt genom att städa och renovera rummet där mordet begicks.

Enligt åklagaren sitter de här på grund av sin kärlek till varandra. Att de planerade mordet för att äntligen få vara tillsammans, utan att 63-åringen skulle kunna hindra dem från att leva och arbeta tillsammans. Och trots mannens oskuldsfulla uppsyn verkar han ha haft ett hetsigt humör. I förundersökningen har vittnen berättat om mannens temperament och också om att han behandlat djur på sin gård illa.

I dag har åklagaren gått igenom sin tekniska bevisning. Under den torra genomgången av exakt hur och var blod har runnit och stänkt växer bilden av ett brutalt mord fram. Blodet har skvätt på väggar och tak. Och trots att rummet har skurats noggrant och trots att golvmattan, tapeterna och golvlisterna sedan bytts ut har fläckar och spår av blod blivit kvar.

Den åtalade mannen har berättat för huvudvittnet om hur han kom in i rummet med hagelgeväret i handen. 63-åringen vaknade till och vände sig mot mannen. Den blick som 63-åringen gav den nu åtalade mannen strax innan skottet brann av har etsat sig fast. Den har plågat den unge mannen sedan dess.

Vid obduktionen har hagel hittats i 63-åringens huvud. Vid den analys som har gjorts av Statens kriminaltekniska laboratorium av tre olika hagelgevär som tagits i beslag är det särskilt ett som man tror har använts vid mordet. Det tillhör den åtalade mannens familj.

Dessutom har polisens tekniker hittat ett par glasögon, som liknade 63-åringens glasögon, i en brandhög på den åtalade mannens gård. Det verkar alltså som att den åtalade mannen hade försökt elda upp bevis.

Tack vare huvudvittnets detaljerade återgivande av mannens erkännande lyckades polisen knäcka gåtan om 63-åringens försvinnande. På punkt efter punkt har man kunnat bocka av detaljer i berättelsen med hjälp av teknisk bevisning. Det handlar om var 63-åringen sköts, hur kroppen såg ut efter skottet, om var kroppen grävdes ner och om hur man städade och röjde upp efter mordet.

– Det gör huvudvittnets berättelse mycket trovärdig, även i de delar som vi inte har kunnat verifiera, sa åklagaren under rättegångens inledning.

Men att mannen har lämnat sanna uppgifter till huvudvittnet i de delar som inte har kunnat verifieras av teknisk bevisning vet man förstås inte säkert. Frågan är om åklagaren kan bevisa att kvinnan var med och planerade mordet. 

Under dagen har sms-konversationer och samtal mellan huvudvittnet och den åtalade mannen lästs och spelats upp.  Mannens kontakter med huvudvittnet från Missing People visar hur han fick allt mer förtroende för henne. Det är tydligt att mannen blev kär i vittnet och ville inleda en relation med henne.

Samtidigt visar polisutredningen att mannen fortfarande verkar ha känslor för kvinnan som nu är hans medåtalade, inte minst genom de meddelanden som han lämnat till kvinnan i häktet:

”Älskar dig hjärtat. Snart hemma. Jag ställer inte upp på förhören. Säger ingenting” skrev mannen på en lapp i häktet.

I utredningen har polisen kunnat visa att kvinnan inte varit särskilt angelägen om att söka efter 63-åringen efter att hon anmält honom försvunnen. Hon har inte skickat några sms och har inte lämnat några meddelanden när hon har ringt honom.

Hon har däremot besökt deras gemensamma bankfack och enligt åklagaren har hon dessutom förfalskat 63-åringens namnteckning i en årsberättelse i deras gemensamma företag, några dagar efter att mannen försvann.

Mannen har hela tiden nekat till brott i polisens förhör. Men när rättegången inleddes erkände han att han hade grävt ner 63-åringens kropp, men sa att han inte hade dödat 63-åringen. Det hade istället någon som mannens advokat Thomas Magnusson kallade ”skytten” gjort.

Kvinnan är helt oskyldig, enligt mannen.

Ibland tittar mannen på kvinnan på andra sidan bordet. Enligt åklagaren har mannen berättat för huvudvittnet att han begick mordet för den åtalade kvinnans skull.

– Hon var trött på [63-åringen] och ville bli av med honom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".