Michelle Dobos Sandell.
Michelle Dobos Sandell. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Vårdförbundet kritiska till förslag om samvetsfrihet

"Legitimerad sjukvårdspersonal är inte till för sin egen skull"
1:01 min

Landstingsanställda i Kalmar läns grannlän Kronoberg kan i framtiden kunna få välja om de ska utföra vissa ingrepp eller inte. 

Det kallas för samvetsfrihet och innebär att man till exempel ska kunna slippa utföra aborter, om det strider mot ens tro eller övertygelse.

Det här är ett förslag som landstingsstyrelsen i Kronoberg sagt ja till att utreda, men som Vårdförbundet är starkt kritiska till.

– Med all respekt för alla människors olika övertygelse och religion så är inte legitimerad sjukvårdspersonal till för sin egen skull, säger Michelle Dobos Sandell som är avdelningsordförande på Vårdförbundet i Kalmar län.

– I och med sin legitimation så har de fått ett viktigt uppdrag av samhället och de lyder också under hälso- och sjukvårdslagen. Då bör de också utföra de arbetsuppgifter som lagstiftningen innehåller.

Vad kan man då säga till de som inte kan jobba i yrket, eftersom de på grund av sin övertygelse verkligen inte kan utföra vissa uppgifter?

– Jag tycker att det är jätteviktigt att när man läser till ett yrke tar reda på vad det innebär och tar ställning till de arbetsuppgifter som man behöver utföra när man sedan börjar jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".