Foto: AP Photo/Mary Ann Chastain/TT
Foto: AP Photo/Mary Ann Chastain/TT

Vaccin slut på flera platser i Kalmar län

Smittskyddsläkaren: Det går bra att vänta en vecka eller två
1:04 min

På vissa håll i landet är tillfälligt slut på vaccinet mot vinterns influensa. I Kalmar larmade en hälsocentral på torsdagen om att vaccinet var slut. I Emmaboda är det nästan lika illa.

Förråden fylls på först i mitten av nästa vecka.

Rådet från Kalmar läns smittskyddsläkare Claes Söderström om man tänkt vaccinera sig de närmaste dagarna är att först ringa sin hälsocentral och kontrollera så att vaccinet finns.

– På många hälsocentraler ska det inte vara några problem. Av 30 000 doser som vi fått är 7 000 kvar enligt de rapporterer jag fått.

Alla i riskgrupperna uppmanas vaccinera sig.

– Det är inga problem med att vänta. Vaccinet har som mest effekt strax efter vaccinering, så det går bra att vänta en vecka eller två. Kulmen på influensan brukar dröja till framåt årsskiftet.

Ingen behöver vara orolig, inte ens personer i de så kallade riskgrupperna, som främst består av äldre personer, gravida kvinnor och kroniskt sjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".