Här i häktet i Kalmar kan misstänkta få sitta länge på grund av SKL:s långa analystider. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Får sitta häktade onödigt länge i väntan på analyssvar

Lagman: Inte rimligt att få vänta i månader
1:56 min

Långa analystider av tekniska bevis hos Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, gör att misstänkta personer kan få sitta häktade onödigt länge. I allvarliga fall kan det handla om väntetider på flera månader, säger en lagman vid Kalmar tingsrätt.

Så var det till exempel i fallet med det par som misstänks för mord på en 63-årig man norr om Kalmar. Fortfarande väntar man på resultatet från SKL om det misstänkta mordvapnet.

– Dessvärre har Statens kriminaltekniska laboratorium stora problem när det gäller framför allt vapenanalyser. Det gör att SKL har haft vapnet sedan juli månad, vi har stött på ett flertal gånger, men vi har ännu inte fått de resultat som vi har begärt, sa åklagare Gunilla Öhlin när paret åtalades för en vecka sedan.

Conny Jörneklint som är lagman vid Kalmar tingsrätt menar att de långa handläggningstiderna är ett stort problem som har blivit värre.

– Enligt mitt sätt att se det, är det här inte acceptabelt som det funkar nu. SKL har alldeles för långa tider. I allvarliga fall som till exempel vid mord får man vänta i månader på de här resultaten och det är inte rimligt.

Nyligen presenterade Justitieombudsmannen en utredning av de långa handläggningtiderna vid SKL. JO ser allvarligt på att analyserna dröjer så länge och skriver att det inte kan uteslutas att handläggningstiderna gör att häktningstiderna blir onödigt långa.

Flera poliser och åklagare som P4 Kalmar har talat med menar också att det är ett problem.

SKL ska prioritera fall med frihetsberövade och unga misstänkta. Ändå är analyserna av bevismaterial som skickades redan i juli i mordfallet norr om Kalmar inte klara.

Tore Olsson som är laboratoriechef vid SKL säger att han inte kan uttala sig i det enskilda fallet. Han beklagar problemet med att många ärenden har hamnat på hög hos SKL men det är inte en resursfråga:

– Vi har rekryterat och vi har upplärning, men det tar nästan upp emot två år innan vi har fullständigt kompetenta och användbara medarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".