Högsby. Foto: Sofia Valve/Sveriges radio
Högsby. Foto: Sofia Valve/Sveriges radio

Lärare vill lägga ned småskolorna i Högsby

Lärare i Högsby kommun vill lägga ned småskolorna i kommunen. På ytterskolorna är klasserna så små att den pedagogiska kvaliteten blir lidande och lärarna vill därför koncentrera eleverna till Fröviskolan i centrala Högsby.

Lärarna på ytterskolorna konstaterar att klasserna numera är så små att man får ha elever från tre olika årskurser, men som kan skilja sig i upp till fem år i kunskapsutveckling, vilket är svårt att hantera i samma klassrum. Och för de elever som har annat modersmål än svenska finns det ingen plan alls, för hur man ska ge dem rätt undervisning. Det här rapporterar Östra Småland och Barometern.

Det här gör att lärarna föreslår att man avvecklar de små skolorna och koncentrerar all undervisning till Fröviskolan inne i Högsby - en lösning som politikerna hittills har varit avvisande till, eftersom man tycker att de små samhällena riskerar att dö ut om skolorna försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".