Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Krusell: Spelarna tappade tilltron till Hasse Eklund

"Till sist blev situationen ohållbar. Det återstående förtroendet för Hasse Eklund var inte starkt nog". 

Läs vår Kalmar FF-experts blogginlägg efter att föreningen sparkat sin tränare. 

Magnus Krusells blogginlägg 14/11 2014

Till sist blev situationen ohållbar. Det återstående förtroendet för Hasse Eklund var inte starkt nog. Majoriteten av spelarna hade tappat tilltron sin tränare. Detta tvingade fram ett beslut som KFF-ledningen egentligen inte ville ta: Hasse Eklund får sparken.

Det kan inte handla om något annat än en förtroendekris. Hade det bara handlat om resultaten, kunde det här beslutet ha tagits redan efter sista matchen mot AIK för två veckor sedan. Men ordförande Anders Nyblom är smartare än så. Han ville inte agera i affekt mot en människa som ingen har något ont att säga om personligen.

En stor utvärdering drogs igång. På så vis skaffade sig Nyblom ett beslutsunderlag som var odiskutabelt. Svart på vitt visade den att Hasse Eklund måste bort för att laget och föreningen ska komma vidare. Officiellt heter det att Hasse Eklund får sparken på grund av "en samlad bedömning" efter den utvärdering som gjorts.

Alltså är det förtroendet som brister. Redan i somras försökte en gruppering i a-truppen, innehållande bland andra minst en person i lagledningen, avsätta Hasse Eklund. Orsaken var en närmast total oenighet kring spelsystem och träningsupplägg. Den striden vann Eklund, medan den störste kritikern fick lämna. Men detta blev en pyrrhusseger för Eklund.

I takt med att förlusterna radade upp sig under hösten, blev det allt tydligare att Hasse Eklund hade blivit bränd av kritiken. Att fylla tomrummet efter Nanne Bergstrand var långt mycket svårare än han räknat med.

Lite varstans i föreningen fanns folk som var beredda att gå bakom ryggen på den nye och oerfarne tränaren. Det handlade allt mer om positionering i korridorerna på KFF-kansliet. Rädslan att få sparken tog överhanden hos Hasse Eklund. När ropen på förklaringar till förlusterna tilltog, sjönk Hasse Eklunds axlar allt längre ner.

Den man som skulle stå pall i stormen och ha svar på de svåra frågorna, blev paradoxalt nog den som var mest svarslös. Supportrar och sponsorer rasade mot ett ledarskap på väg mot haveri. Internt blossade kritiken mot Hasse upp på nytt.  

Fyra poäng på den sista två matcherna räddade Kalmar FF från den totala kollaps som ett allsvenskt kvalspel kunde ha inneburit. Detta var emellertid inte tillräckligt för att rädda jobbet åt Hasse Eklund.

Jag har själv känt Hasse sedan vår gemensamma tid i Smålands distriktslag P68/69 i mitten av 1980-talet. Utöver att han är både sympatisk och rolig, har jag sällan träffat en mer uttalad vinnarskalle. Allt detta har KFF-ledningen också noterat. Man är nu noga med att beskriva Hasse Eklund som en toppenkille.

Men uppdraget att leda Kalmar FF var för stort för Mönsteråssonen. När ledarskapet sattes på prov tog rädslan överhanden. Rädsla är en handlingsförlamande egenskap hos människan och förödande för en ledare.

Mot bakgrund av hur relationen mellan Kalmar FF och Hasse Eklund havererade är det lätt att förstå att Kalmar FF:s problem inte på långa vägar är lösta nu när tränaren fått sparken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".