Bälteskudde.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inga krav på bälteskudde i landsortsbussar

Mamma: "Jag tycker det ska ingå och bussen ska bidra med det"
1:22 min

Vuxna sitter säkrare än barn i många av Kalmar läns bussar. I landsortsbussarna finns det säkerhetsbälten på alla platser, men några bälteskuddar så att barn kan använda bältena finns inte.

Linda Berggren i Överum undviker att åka buss med sina barn.

– Jag tycker det inte alls är bra. Jag tycker det ska ingå att man har bälteskudde på bussen, att bussen ska bidra med det, säger hon till P4 Kalmar.

För föräldrar till barn som vuxit ur den bakåtvända stolen är det i regel självklart med en bälteskudde när de åker bil. Men föräldrar som tar bussen har det värre, för även om landsortsbussarna har bälten, så finns det inga kuddar till barnen.

Det är Svensk Kollektivtrafik som tagit beslut om bälten i sådana här bussar - trots att det inte är något lagkrav. Men när det kom till bälteskuddar beslutade man att inte rekommendera länstrafikbolagen att ha med sådana.

Bland annat uteblev kravet eftersom man aldrig vet hur många barn som åker med varje tur, och oavsett hur många kuddar man har med är risken att någon blir utan.

Karl-Johan Bodell på KLT tycker det är rätt beslut att lägga ansvaret på föräldrarna. Och säger att bältena i landsortrafiken ändå betyder en säkerhetshöjning också för barnen - även om man inte når hela vägen på det sättet.

– Är barnet så pass stort att det är möjligt, ska man använda det bälte som går över benen och låta det andra ligga bakom ryggen, säger Karl-Johan Bodell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".