Anders Andersson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Anders Andersson. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Kände inte till planerna på uppgörelse med SD

Anders Andersson (KD) om partiets samtal med SD i Torsås
8:04 min

Kristdemokraternas distriktsordförande Anders Andersson kände inte till den konkreta uppgörelse med Sverigedemokraterna i Torsås som hans parti var på väg att bidra till.

Anders Andersson vill i grunden inte lägga sig i hur partiet agerar i varje enskild kommun men medger att tillvägagångssättet som P4 Kalmar uppmärksammat inte var optimalt.

– Det är inte vad jag skulle ha medverkat till men jag är ingen överdomare kring hur förhandlingar förs i olika kommuner.

Alliansen i Torsås var på väg att förlora makten till Socialdemokraterna när Sverigedemokraterna kom med ett erbjudande om stöd, bara de kunde ge något tillbaka.

I veckan kunde P4 Kalmar berätta att Moderaterna och Kristdemokraterna åtminstone var beredda att se till att Sverigedemokraternas skulle få en andre vice ordförandepost i socialnämnden i egenskap av oppositionsparti. Man skulle inte inleda något samarbete med dem – men posten skulle ändå göra att SD kom närmare rummen där de viktiga besluten tas.

– Just den delen kan jag känna mig något främmande för.

– Det här resonemanget kring presidieposten har jag enbart fått från P4 Kalmar, men min uppgift som distriktsordförande är inte att styra. Det uppenbara tydliga besked är att vi önskar en fortsatt allianssamverkan.

Eftersom Centerpartiet ogillade tanken blev det aldrig någon överenskommelse och i dag har det istället bildats ett blocköverskridande majoritetsstyre där KD också ingår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".