Carl-Johan Sjöberg, vd på Länstrafiken. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Carl-Johan Sjöberg, vd på Länstrafiken tror att fler kommer välja buss. Foto Peter Jernberg, Sveriges Radio Jönköping

Missnöje när buss ersätter tåg

Kritiken menar på ökat bilåkande och större olycksrisk
1:06 min

I december kommer tågtrafiken mellan Nässjö och Oskarshamn att läggas ner. Ett beslut som kritiserats av dom som bor i berörda orter. Margareta Sjögren i Oskarshamn tog ett initiativ på Facebook. 

– Det här blir ett väldigt bakslag, inte bara för bygden, utan också Kalmaregionen, säger  Margareta Sjögren i Oskarshamn.

Men tågen ska ersättas av buss för att pendlare inte ska påverkas, säger Carl-Johan Sjöberg är trafikdirektör på Jönköpings länstrafik.

– Det som ligger bakom beslutet är att det är för lågt resande på sträckan vilket vi kommit fram till tillsammans med Kalmar länstrafik,  säger Carl-Johan Sjöberg.

Tidigare i år kom beskedet från Jönköpings länstrafik att tågsträckan mellan Nässjö och Oskarshamn skulle läggas ner. Det är varken ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att köra sträckan, hade man som argument.

Men kritiken lät inte vänta, då man menar att resultatet av nedläggningen skulle innebära att bilåkandet ökar, större olycksrisk och förstörd miljö.

Facebook startade Margareta Sjögren gruppen "Vi som vill ha kvar Krösatåget mellan Nässjö och Oskarshamn" som i dagsläget gillats över 600 gånger.

Enligt Carl-Johan Sjöberg så är det viktigt att invånarna på berörda orter i Jönköpings län kan fortsätta att pendla med Länstrafiken även efter tågnedläggningen.

– Vi har ju en målsättning att öka resandet och eftersom vi nu sätter in fler bussar så hoppas vi att fler kommer resa med oss.

Är det helt uteslutet att riva upp beslutet?

Ja det är det, nu ligger beslutet fast och blir det ett bra resande på de sträckor vi nu sätter in bussar på så kommer vi utöka antalet bussar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".