Kenneth Ljungberg tvingas ta cykeln till Alstermo från Fröseke för att handla när lanthandel lägger ner. Totalt över 2 mil fram och tillbaka. Foto: Lars-Peter Hielle, P4 Kronoberg
Kenneth Ljungberg tvingas ta cykeln till Alstermo från Fröseke för att handla när lanthandel lägger ner. Totalt över två mil fram och tillbaka. Foto: Lars-Peter Hielle/P4 Kronoberg

Lanthandel snart borta i Fröseke

"Då får man cykla"
1:37 min

Ännu en lanthandel i Småland stängs. Det är den i Fröseke som inte kan fortsätta på grund av att för få handlar där.

Frösekeborna får åka till andra orter för att handla i fortsättningen. För den sista november läggs lanthandel ner, berättar Michael Sandberg som driver affären i dag.

– Det är tråkigt för ortsborna, i synnerhet de äldre som inte har bil och inte kommer någonstans, säger han. 

Vad är det som gör att man inte kan driva en sån här butik vidare?

– Det är för dålig omsättning och vi säljer för lite.

Hur ska man kunna rädda en sådan här lanthandel?

– Det är regeringen som måste se till att man ska kunna bli ombud fullt ut för posten, systembolaget apoteket. För ska man åka någon annanstans för att lämna in tipset så handlar man där, säger Michael Sandberg.

Kenneth Ljungberg är en av de Försekebor som inte har bil och som nu måste cykla till Alstermo för att handla mat. I dag har han en racercykel som han får ta hem kassarna på. 

– Ja det får bli så. Det blir hårt, konstaterar Kenneth Ljungberg.

Men har inte alla bil här då?

– Nej, alla har ju inte det. Jag har ju inte det och jag vet ju fler. Så det är hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".