Cykel och batteri. Foto: SR
Dina använda batterier och gammal elektronik kan användas till att göra nya cyklar. Foto: SR

Övergiven elektronik kan bli till tusentals cyklar

Av de batterier och elprylar som skräpar i hemmen i Kalmar län finns tillräckligt med stål för att tillverka 7 483 nya cyklar. Det enligt beräkningar som Batteriåtervinningen gjort, som vill att fler hushåll ska rensa i lådorna och lämna in på återvinningen.

Varje hushåll har i snitt fem kilo elektronik som inte används längre. Sammanlagt i Kalmar län finns det runt 101 ton förbrukade batterier och 456 ton uttjänta elprylar.

Tillsammans med använda batterier, kan de elektroniska prylarna du har hemma, och inte använder längre, återvinnas och bli till nytt material. Batteriåtervinningen uppmanar nu alla att rensa i lådorna och lämna in till återvinning.

– De innehåller mineraler och metaller som inte finns i oändliga mängder. När vi återvinner för vi tillbaka metallerna i kretsloppet igen och vi slipper bryta nya, på så sätt sparar vi på jordens resurser, en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta konsumera elektronik och batterier, säger Micaela Westerberg kommunikationsansvarig på Batteriåtervinningen.

Varje år återvinns ungefär 65 procent av det som säljs i handeln. 2016 höjs målet till 75 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".