Magnus Krusell och Peter Swärdh. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och Patric Söderström/TT
Magnus Krusell och Peter Swärdh. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och Patric Söderström/TT
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell: Swärdh en av få tränare det går att skoja med

P4 Kalmars Magnus Krusell skriver om sina erfarenheter av Peter Swärdh som pekas ut som aktuell för tränarposten i Kalmar FF.

Allt (?) tyder på att det blir Peter Swärdh som tar över tränarposten i KFF. Senast i Åtvidaberg, dessförinnan i Helsingborg och Mjällby. Av allt att döma var KFF-ledningen långt komna i processen med Swärdh redan innan Hasse Eklund fick sparken i fredags.

Jag lärde känna Peter Swärdh på nära håll bra under 2010-2011 då jag kommenterade alla Mjällbys hemmamatcher i TV för Canal Plus. På Strandvallen kommer man bokstavligen mycket nära tränarna. De så kallade "syncarna" (den bandade tränarintervjun som sänds strax före avspark) gjordes i en liten, och ibland ofattbart varm, skrubb alldeles intill spelargången.

Min bild av Peter Swärdh är att han är lugn, samlad och analytisk. Ofta klockren i sina taktiska analyser. Förmodligen kan man väcka honom mitt i natten och ändå räkna med att han kan förklara vikten av taktisk balans mellan spelfältets olika zoner.

Lite nördig helt enkelt. Men även rolig.

Peter Swärdh är en av få allsvenska tränare som det går att skoja med. De flesta tar annars sig själva och tränarrollen på alldeles för stort allvar.

Men bakom den lugna fasaden döljer Peter Swärdh ett närmast explosivt engagemang för jobbet. Från sidlinjen lever han sig verkligen in i matcherna och kan ibland gå bananas på både spelare och domare. Kanske är det precis vad Kalmar FF behöver?

Å andra sidan har Peter Swärdh, precis som Hasse Eklund, en stark tilltro till att spela 4-4-2. En poäng i sammanhanget är att det var just Hasse Eklund som efterträdde Swärdh när denne fick sparken i Helsingborg 2006. Ombytta roller nu?

En personlig fundering handlar om huruvida Peter Swärdh är en tränare som kan utmana om en topp fem-placering i tabellen? Eller är han en tränare som oftast levererar en mittenplacering?

På det hela taget känns Peter Swärdh ändå som en trygg och genomtänkt lösning för Kalmar FF. Jag hade honom som andranamn bland mina önskekandidater till tränarposten redan förra hösten (Hasse Eklund var redan från början min nummer ett då).

Kanske är Swärdh inte det allra billigaste alternativet, men heller inte det dyraste. Jag förutsätter att Kalmar FF varken kan eller vill vara med och hugga på de i media allra mest uppblåsta tränarnamnen. Mikael Stahre, Rickard Norling, Jörgen Lennartsson med flera känns inte som namn som passar in i Kalmar FF.

Eller som min kollega Rindstig uttrycker det: Kalmar FF ska inte ha en tränare med spetsiga skor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".