Bilar på väg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kommunala resor ska klimatkompenseras

För varje bil- eller flygresa som en kommunanställd gör i jobbet, i Torsås, Mörbylånga eller Kalmar, ska en summa pengar sättas undan. Pengarna ska sedan till att betala saker som gör att de anställda kan vara mer klimatsmarta framöver.

Det kan handla om att köpa elcyklar, laddstolpar till elfordon eller utrustning som gör att du kan ha möten på distans och då slipper resa.

– Vi är glada att våra politiker går före och inför ett system för att ställa om det kommunala resandet i mer klimatsmart riktning. Klimatkompensering är en åtgärd bland flera för att jobba med minskad klimatpåverkan från resor, säger miljö- och klimatstrateg Elvira Laneborg, Mörbylånga kommun.

– Vi hoppas självklart att fler kommuner och organisationer i länet blir inspirerade och ser att klimatkompensering är en pusselbit på vägen till att målet om Fossilbränslefri Region uppfylls, säger Annika Persson-Åberg, energi- och klimatrådgivare i Torsås kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".